Na letovanje sa većim džeparcem: Grčka i Crna Gora za nijansu skuplje nego prošle godine, najpovoljnije u Turskoj
Komentari04/07/2022
-14:28
Ekonomska kriza izazvana pandemijom virusa korona, a potom i ratom u Ukrajini, negativno se odrazila na sve sfere života, pa čak i na turizam. Naime, zbog porasta cene energenata poskupeli su i aranžmani za letovanja, ali i cene na samim destinacijama.
Na iovako povišene cene aranžmana, uvedena je i doplata na avio-gorivo, pa tako putnici moraju da planiraju još jedan nepredviđen trošak. To će se znantno odraziti na porodice koje putuju sa decom i povećati troškove putovanja. Za sada je najavljeno da je za destinacije kao što je Turska moguća doplata za avionski prevoz između 20 i 30 evra, dok za Egipat i Španiju ona iznosi i do 50-60 evra po karti.
Što se tiče cena aranžmana, oni su poskupeli u proseku od 10 do 15 odsto u zavisnosti od regije letovanja u Grčkoj, Turskoj i Crnoj Gori, dok Egipat prednjači sa poskupljenjem aranžmana od čak 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Ono što je možda najvažnije jeste i da su cene na samim destinacijama više u odnosu na prošlu godinu podstaknute inflacijom na našim omiljenim turističkim destinacijama. Pročitajte koliko koštaju osnovne potrepštine na letovanju kako biste što bolje isplanirali džeparac.
U Grčkoj za nijansu skuplje nego lani
Jedna od zemalja koju je rat u Ukrajini prilično pogodio upravo je i omiljena letnja destinacija mnogih srpskih turista - Grčka. Više cene troškova života prvenstveno osete stanovnici Grčke u vidu značajnog poskupljenja komunalija. Premda turisti u proseku u Grčkoj borave deset dana, neće moći, a da ne primete da su cene za nijansu skuplje nego lani - počev od girosa koji sada u proseku košta oko četiri evra, pa sve do plaćanja ležaljki.
Cene zavise i od toga gde letujete. Na primer, obroci u restoranima na Santoriniju su od 20 do 35 evra, dok se cene dezerta kreću oko 13 evra u proseku. Domaća piva su oko 3,5 evra, a gazirani sokovi oko 2,5. Dezerti su oko 13 evra. Na kopnu su ove cene u proseku 20 do 30 odsto niže.
Poskupele su i ležaljke. Primera radi, par ležaljki koji je na gradskoj plaži Eli na Rodosu koštao šest evra, sada je 12, dok na plaži Kalafatis na Mikonosu one iznose 50 evra po kompletu. I dalje postoje barovi koji neće naplaćivati ležaljke, ali i to opet zavisi od dela Grčke u kom se nalazite.
S druge strane, više su i cene energenata, pa litar dizela i benzina na pumpama prelazi dva evra, dok je na ostrvima još skuplji zbog troškova transporta - u proseku od 20 do 40 centi više nego na kopnu.
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Osim toga, poskupeo je i autobuski prevoz do Grčke, pa tako karta do Halkidikija u proseku iznosi 70 evra, umesto pređašnjih 60.
Od 18. marta poskupele su i cene karata za trajekte. Najviše su poskupeli trajekti od luke Pirej, pa karta koja je do Parosa koštala 38,5 evra sada iznosi 42,5 evra, dok su na nekim linijama cene povećane i za pet evra. Slična povećanja od oko 10 posto važe i za transport vozila. Na primer, na liniji od atinske luke Rafina do Mikonosa karta koja je koštala 67 evra, od 1. aprila iznosi 70.
U Crnoj Gori najskuplje u Starom gradu
Prema podacima crnogorske Uprave za statistiku minimalna potrošačka korpa u februaru je iznosila 683,7 evra, da bi do kraja maja dostigla 738,9 evra - što je za osam odsto više. Takođe, Indeks potrošačkih cena, koji je pokazatelj prosečne promene cena svih proizvoda i usluga koje domaćinstva koriste u svrhu potrošnje, iznosi 11,7 što je skoro dvostruko više u odnosu na februar.
U restoranima duž Slovenske plaže u Budvi, može se doručkovati za oko četiri evra, a brza hrana - odnosno parče pice i palačinke koštaju od dva do tri evra, dok su hamburgeri i giros nešto skuplji - od tri do četiri evra.
Mediteranski obroci u restoranima kreću se od 10 evra, pa naviše - porcija lignji košta oko 13 evra u proseku. Cene su pak, više na popularnim lokalitetima kao što su Stari grad u Budvi i Kotoru, Porto Montenegro, dok su najpovoljnije cene i dalje ugostiteljskim objektima u Ulcinju.
Turska i dalje pristupačna
Stopa inflacije u Turskoj, merena rastom potrošačkih cena je u aprilu ove godine dostigla skoro 70 odsto, kada je i indeks potrošačkih cena podstaknut ratom u Ukrajini i lošom ekonomskom situacjom porastao za 69,97 odsto na godišnjem nivou, objavio je tada Institut za statistiku Turkstat.
Početkom juna turska lira oslabila je za više od 2 odsto u odnosu na američki dolar, odnosno 17,1 za dolar, što je rekordno nizak nivo.
Kafići i restorani ove godine su nešto malo skuplji nego prethodne, ali su i dalje pristupačni za turiste. Na primer, burger u Kušadasiju košta oko 3,4 evra, salata oko tri, krompirići dva, a paste u proseku pet evra. Porcija ćevapa u restoranu je oko šest evra. Kafe su u od 1,5 do tri evra u zavisnosti od vrste. Cena mleka je 0,7 evra, a hleba 0,3. U Antalijskoj regiji cene su nešto više, ali ne značajno.
Komentari (0)