Sezona

Smaragdno ostrvo Egejskog mora: Šta morate videti ako letujete na Tasosu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2024

-

15:06

Smaragdno ostrvo Egejskog mora: Šta morate videti ako letujete na Tasosu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčko ostrvo Tasos odavno važi za jednu od najlepših letnjih destinacija, a ono je, čini se, turistima iz Srbije bilo posebno zanimljivo ovog leta. Reč je o jednom od najpristupačnijih ostrva, s obzirom na to da se nalazi u severnom delu Egejskog mora, a osim što ga krase prelepe plaže, Tasos će vas očarati i neverovatnim zelenilom i ljubaznošću lokalaca.

Iako nije reč o velikom ostrvu, činjenica da je blizu kopna, "nadomak" grada Kavala, čini ga lako dostupnim turistima iz Srbije, Rumunije, Bugarske, ali i Turske. Upravo je turizam najznačajniji deo ostrvske privrede, a u manjem procentu tu su i uzgoj maslina, oraha, kao i proizvodnja meda.

Prvi susret sa Tasosom biće u gradiću Limenas. Odale vas put može navesti i na jednu i na drugu stranu ostrva, iako i sam Limenas pruža pregršt mogućnosti. Na primer, možete prošetati duž luke, a potom i zaći u šarene uličice Limenasa u kom se nalazi mnoštvo restorana i suvenirnica. 

Euronews/Nevena Zdravković

 

Pravi užitak čeka vas na samom kraju šetališta, na plaži Karnagio. Iznad plaže nalazi se brežuljak na kom čak postoji mala crkva. Pogled odozgo zaista oduzima dah, a nastavite li da se penjete uzbrdo stići ćete i do ostataka antičkog amfiteatra.

Ako ste ljubitelj istorije, pa još i grčke istorije, ovaj amfiteatar nije sve sa čime se možete susresti. U gradu se nalazi i Arheološki muzej, kao i ostaci onoga što je nekada bila agora u Limenasu, odnosno nekadašnji prostor za okupljanje i mesto svih društvenih događanja u antičkim vremenima.

 

Na Tasos, međutim, verovatno niste došli samo da biste išli u muzeje, te zbog toga sledi spisak i najlepših plaža ovog ostrva.

Euronews/Nevena Zdravković

 

Mermerna plaža 

Verovatno najpoznatija plaža na Tasosu jeste Mermerna. Drugačija je od svih na ostrvu jer je ovde sitni pesak zamenjen mermernim šljunkom. Postoje dve ovakve plaže u neposrednoj blizini, pa možete da odaberete onu koja vam je lepša ili na kojoj je gužva manja. Neophodno je, međutim, i da se naoružate strpljenjem jer put do nje nije nimalo "podmazan", tačnije nije asfaltiran.

Skala 

Mreže, ležaljke, lejzi beg, ako ne biste ceo dan mnogo da se krećete, da ne izlazite iz hlada, a uz to volte da popijete po koji koktel i uživate u muzici, La Skala je tu. Nalazi se nedaleko od Limensa, lako se do nje stiže, ali ako biste želeli da uživate u miru i zvucima talasa, ovo možda i nije baš prava opcija za vas.

Rajska plaža 

Za mnoge je ova plaža zaista "rajska" jer je pesak toliko sitan i na obali i u vodi. Idealna je za porodice sa decom, ali i neplivače jer je plićak čak nekih tridesetak metara. Nalazi se paralelno sa ostrvom Kinira, ali je put do nje nešto lošiji.

Euronews/Nevena Zdravković

 

Aliki

Možda i najzanimljivija plaža na Tasosu i svakako nesvakidašnja jeste plaža Aliki. Nalazi se na malom poluostrvu na kom voda ima neverovatnu smaragdnu boju. Međutim, mnogima nije na vrhu liste zbog gužve. Ne smete je propustiti zbog onoga što se nalazi u njenoj blizini, a to je staza za šetnju koja će vas odvesti do nekadašnjeg velikog kamenoloma mermera.

Tripiti

Reč je o plaži koja nije mnogo poznata, ali verovatno zato i odiše mirom. Voda je kristalno čista i u njoj je moguće roniti i posmatrati ribice.

Giola 

Prirodni bazen Giola nalazi se odmah uz more, na južnom delu ostrva, a po legendi predstavlja Zevsovo oko. Postoji i legenda da je Zevs stvorio Giolu kako bi se Afrodita kupala u njemu pa se naziva još i "Afroditina suza". Do Giole nije lako stići, a iako dobar deo puta možete proći automobilom, jedan deo ćete morati i pešice. Staza je, međutim, prilično stma i nezgodna pogotovo kada upekne sunce. Treba biti pažljiv i sa skokovima u sam bazen.

profimedia

 

Tasos ima još beskrajno mnogo plaža koje vredi posetiti - od Zlatne plaže, preko Makrijamosa, do Notosa koja je do pre par godina bila samo divlja uvala.

Šta još obići na Tasosu?

Prvo na listi bilo bi selo Panagija. Veoma je malo i smatra se najstarijim na ostrvu, a za svega dvadesetak minuta ga u potpunosti obiđete. U ovom selu možete posetiti muzej proizvodnje masilnovog ulja.

Euronews/Nevena Zdravković

 

Skala Marion takođe je jedno zanimljivo seoce, a nalazi se na moru. Za manje od sat vremena ga možete obići, ima malu plažu i nekoliko zanimljivih restorana i kutaka za predah.

Euronews/Nevena Zdravković

 

Tu je i selo Teologos, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 220 metara, a reč je o mest koje je nekada bilo politički i ekonomski centar ostrva. Reč je o mestu koje je najpoznatije po dobrom domaćem vinu, ali i domaćoj jagnjetini.

Kako stići do Tasosa?

Opcija za koju se odlučuje najveći broj turista iz Srbije je vožnja automobilom. U zavisnosti odakle krećete, opcija može biti preko Severne Makedonije ili Bugarske. 

Mnogo agencija u Srbiji takođe nudi Tasos kao opciju za odlazak autobusom. Put jeste u tom slučaju veoma dug i potrajaće u zavisnosti od pauza i stanja na graničnim prelazima. Ipak, ova opcija može biti i izuzetno jeftina, pogotovo ukoliko se odlučite da na Tasos odete u septembu.

Ako želite na put avionom, najbliži aerodrom je međunarodni aerodrom u Kavali jer Tasos sam nema svoj aerodrom. Aerodrom u Kavali je na 15 minuta vožnje od Keramotija odakle možete hvatati trajekt.

Komentari (0)

Putovanja