Sezona

Ne morate da se odreknete mora i peska: Letnje destinacije za ljude kojima smetaju visoke temperature

Komentari

Autor: Euronews

21/07/2024

-

22:25

Ne morate da se odreknete mora i peska: Letnje destinacije za ljude kojima smetaju visoke temperature
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Od  ekstremnih vrućina koje su poslednjih nedelja zahvatile jug Evrope nisu mogli da se zaštite ni oni koji su rashlađenje potražili na plažama. Temperature koje su prelazile i četrdeseti podeok na termometrima u pojedinim delovima Grčke mnogima su zagorčale letovanja, a pojedini stručnjaci smatraju da će zbog sve većeg globalnog zagrevanja sredozemne destinacije prestati da budu popularne tokom letnjih meseci.

Međutim, ako ste među onima kojima smetaju visoke temperature, to ne znači da morate da se odreknete uživanja u moru i pesku. 

Euronews predstavlja nekoliko destinacija u Evropi, na kojima i tokom leta možete uživati u prijatnim temperaturama.

Lagos, Portugalija

Iako Portugalija ima mnogo sunčanih dana tokom godine, temperature u Lagosu najčešće su između 24 i 30 stepeni Celzijusa. 

Ovo mestašce sa starim gradom, upečatljivim liticama i prelepim plažama, savršeno je mesto za opuštajući odmor.

Pixabay

 

Vrlo je popularno i kod surfera, ronilaca, ali i planinara koji žele da pešače uzbudljivom Ponta da Pijedade planinskom stazom. 

Do Lagosa možete stići iz Lisabona za manje od četiri sata vozom, sa jednim presedanjem u mestu Albufeira.

Za još hladnije letovanje, možete poći u Porto, grad na severu Portugalije, koji nudi savršenu mešavinu urbane kulture i peščanih plaža.

San Sebastijan, Španija

Iako je jug Španije pogođen visokim temperaturama, na severu zemlje je malo podnošljivije. U odmaralištu San Sebastijan temperature u ovo doba godine se kreću od 23 do 27 stepeni Celzijusa, što ga čini idealnim  primorskim mestom za bekstvo od žege.

Pixabay

 

Preporučuje se leškarenje na belom pesku plaže La Konča, ali i takozvana pinčo tura posvećena ukusnim zalogajima ovog kraja, koji se tradicionalno jedu "s nogu". 

Takođe su u blizini mesta Zarauz i Zuriola koja važe za najbolje surferske destinacije u Španiji.
Do San Sebastijana možete doći vozom za oko pet i po sati od Madrida. 

Bijaric, Francuska

Kad smo već kod San Sebastijana, na samo sat vremena vožnje severno od tog mesta, nalazi se Bijaric, koji je na teritoriji Francuske.

Pixabay

 

Temperature se kreću od 23 do 29 stepeni Celzijusa u jeku leta, pa kao i komšije iz Baskije, plaže Bijarica privlače veliki broj surfera. Kome smetaju talasi, može da uživa i u jahanju konja duž obale. 
Mesto je poznato i po izvanrednim specijalitetima od plodova mora, ali i siru. 

Do Bijarica vode direktni vozovi iz Pariza, a vožnja traje oko četiri sata.

Kornvol, Velika Britanija

Velika Britanija svakako nije prva destinacija u Evropi koja ljudima padne na pamet kada se pominje letovanje, ali Kornvol na jugozapadnom poluostrvu ove zemlje najbliži je atmosferi kakva vlada na plažama Sredozemlja.

Od čuvenih surferskih mesta kao što su Njukvej i Peranport, pa do divlje obale Penzansa, ovaj deo Engleske privlači mnoge turiste.

Pixabay

 

Ako vam temperatura od 18 stepeni Celzijusa, koliko obično ima sredinom jula, deluje prenisko, možete se kupati i u toplim vodama slanog bazena u Penzansu, koji se napaja geotermalnim vodama. 

Uživaćete i u pešačenju do Sent Majkl, plimskog ostrva u blizini Marazijena. 

Ako u Penzans pođete iz Londona noćnim vozom, posle osmočasovne vožnje možete uživati u izlasku sunca nad Kanalom.

Jurmala, Letonija

Letonija ima 500 kilometara obale prepune plaža sa belim peskom i peščanim borovima, ali je Jurmala njeno najpoznatije letovalište na Baltičkom moru. Temperature se kreću od 23 do 29 stepeni u ovo vreme godine, a pored boravka na plaži, možete uživati i u istraživanju neobičnih močvarnih pejzaža i Džintari šumskog parka. 

Unsplash

 

Jurmala nudi smeštaj u jedinstvenim drvenim vilama duž obale u četvrti Bulduri, od kojih su mnoge pretvorene u hotele, a nalazi se na 35 minuta vožnje vozom od Rige.

Komentari (0)

Putovanja