Novosti

Promocija kulturnog turizma istočne Srbije: Otvorena izložba "Tragom vina", posvećena Negotinskim pimnicama

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2024

-

09:47

Promocija kulturnog turizma istočne Srbije: Otvorena izložba "Tragom vina", posvećena Negotinskim pimnicama
Promocija kulturnog turizma istočne Srbije: Otvorena izložba "Tragom vina", posvećena Negotinskim pimnicama - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Tragom vina", koja je posvećena Negotinskim pimnicama i njihovoj povezanosti sa Francuskom i njenim vinima, sinoć je svečano otvorena u Francuskom institutu.

U obraćanju brojnim zvanicama, ambasador Francuske Pjer Košar je podsetio da su u 19. veku francuskim proizvođačima vina bili neophodni srpski vinogradi, kad je njihove bila napao insekt filoksera, koji se hrani na listu i korenu vinove loze.

"S druge strane su doneli svoje znanje i doprineli razvoju vinograda u Negotinu", naveo je Košar.

Direktor Francuskog instituta Stanislas Pjere je rekao da mu je "fantastičnu" Negotinsku krajinu otkrio jedan Nemac, predstavnik Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, upoznao sa tamošnjim vinom i proizvođačima vina.

Napomenuvši da je čitava oblast obeležena francuskim vinima, Pjere je izrazio posebnu zahvalnost izrazio istoričaru Stanislavu Sretenoviću za tekstove na panelima izložbe.

Tanjug/Nemanja Jovanović

Pjer Košar

Projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam", koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, usmeren je na promociju istočne Srbije kao atraktivne kulturne i turističke destinacije.

Osim velikih infrastrukturnih radova koji su u završnoj fazi, tokom trajanja projekta obnovljen je i deo pimnica/pivnica, odnosno kućica u kojima se priprema i čuva vino, u Negotinskoj krajini. 
Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić je rekao da je u okviru projekta određeno 3,6 miliona evra za pimnice "što je izuzetna suma", za izgradnju infrastrukture pre svega.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Napomenuvši da je to veliko ohrabrenje i podsticaj za privatne ulagače, Kandić je dodao da očekuje u budućnosti da će doći do ekspanzije vinskog turizma i vinogradarstva u Negotinskoj krajini.

Zamenica šefa Delegacije EU Plamena Halačeva je istakla da je EU uložila 22 miliona evra u projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam", koji je posvećen restauraciji spomenika kao što su Rajačke pimnice, ali i prenosu znanja preko održivog turizma i podršci lokalnim turističkim delatnicima.

Direktorka Muzeja Krajina iz Negotina Vesna Stanković zahvalila se EU na izložbi i podršci različitim projektima koji utiču na promociju kulturnog turizma istočne Srbije.

Komentari (0)

Putovanja