Novosti

U Veneciji ponovo važe nova pravila: Vodičima zabranjeni čak i megafoni, turističke grupe ograničene na 25 ljudi

Komentari

Autor: Euronews

01/08/2024

-

20:21

U Veneciji ponovo važe nova pravila: Vodičima zabranjeni čak i megafoni, turističke grupe ograničene na 25 ljudi
U Veneciji ponovo važe nova pravila: Vodičima zabranjeni čak i megafoni, turističke grupe ograničene na 25 ljudi - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U novom pokušaju italijanskog grada Venecije da se izbori sa masovnim turizmom, grad je zabranio turističkim vodičima da koriste megafone i ograničio njihove grupe na 25 ljudi. Nova pravila o veličini turističkih grupa stupila su na snagu u četvrtak, ali uključuju izuzetke za decu mlađu od dve godine, školske grupe i obrazovna putovanja. Pravila važe i na venecijanskim ostrvima Murano, Burano i Torčelo, piše Euronews.

Ograničenje je trebalo da stupi na snagu u junu, ali je to odloženo jer su mnogi vodiči već rezervisali grupne obilaske sa više od 25 ljudi.

Vodiči koji prekrše pravila mogu se suočiti sa kaznom od 25 do 500 evra.

Zabranjena je i upotreba zvučnika, "koji mogu da izazovu zabunu i smetnje", kažu u gradu.

Gradska zvaničnica zadužena za bezbednost Elisabeta Pesce, rekla je prošle godine da je politika usmerena na poboljšanje kretanja grupa kroz istorijski centar Venecije, kao i na veoma posećena ostrva Murano, Burano i Torčelo. Nadaju se i da će poboljšati život onima koji žive i rade u gradu.

Kako inače Venecija upravlja gužvom?

Grad takođe testira novu naknadu za jednodnevne izlete. Naknada od 5 evra po osobi naplaćivana je tokom 29 dana između aprila i sredine jula, uključujući većinu vikenda.

Nakdana je namenjena regulisanju gužvi, podsticanju dužih poseta i poboljšanju kvaliteta života stanovnika Venecije.

Ukupno, naknade su gradu donele 2,2 miliona evra od oko 450.000 posetilaca, ali su je neki označili kao "neuspeh". Kažu da je to malo doprinelo smanjenju broja turista sa prosečno 75.000 posetilaca tokom prvih 11 dana od kada je počela primena.

UNESCO je već dva puta razmatrao stavljanje Venecije na listu zaštićenih mesta, a kao glavni faktor naviduku su uticaj turizma

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja