Novosti

Starorimski Apijev put i pet skulptura Brankuzija u Rumuniji uvršćene na listu UNESCO

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2024

-

18:39

Starorimski Apijev put i pet skulptura Brankuzija u Rumuniji uvršćene na listu UNESCO
Starorimski Apijev put i pet skulptura Brankuzija u Rumuniji uvršćene na listu UNESCO - Copyright Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia, File

veličina teksta

Aa Aa

Starorimski Apijev put (Via Appia), najraniji i najvažniji put koji su izgradili stari Rimljani, uvršćen je listu svetske baštine Uneskoa, što Italiju čini zemljom sa najvećim brojem lokacija na svetu na toj listi - 60.

Unesko je takođe na listu svetske baštine dodao seriju skulptura na otvorenom rumunskog vajara Konstantina Brankusija na listu svetske baštine kao jedan od najistaknutijih primera javne umetnosti 20. veka, preneo je Gardijan.

Apijev put povezao je Rim sa Brindizijem na jugoistoku Italije, a prvu deonicu puta izgradio je 312. godine pre nove ere rimski državnik Apije Klaudije Cekus, po kojem je i nazvan, i služio je kao strateški koridor za vojne svrhe.

Do tada su jedini putevi van starog Rima bili etrurski i išli su prema Etruriji koja je bila oblast centralne Italije. Ostalo je do danas očuvano prvih 17 kilometara puta u okviru arheološkog parka "Appia Antica" na jugu Rima, a put je okružen ostacima drevnih rimskih akvadukta i vila.

Brancuzi, koji je veći deo života proveo u Parizu, kreirao je kolekciju od pet skulptura na otvorenom u malom gradu na jugozapadu Rumunije, Targu Žiju, od 1937. do 1938. godine u znak počasti vojnicima palim u Prvom svetskom ratu. Te skulpture su jedne od retkih Brankuzijevih dela koja se nalaze u Rumuniji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja