Novosti

Nova direktna linija Er Srbije od Beograda do grada Guangdžou u Kini od 30. septembra

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2024

-

11:42

Nova direktna linija Er Srbije od Beograda do grada Guangdžou u Kini od 30. septembra
Tanjug/Air Serbia - Copyright Tanjug/Air Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Srpska nacionalna avio-kompanija Er Srbija najavila je danas uspostavljanje nove direktne linije između Beograda i kineskog grada Guangdžou, i to od 30. septembra.

Time Er Srbija, posle nepune dve godine od uvođenja redovnih direktnih letova između Beograda i Tjeđina, nastavlja da širi svoje poslovanje u toj azijskoj zemlji, saopštila je kompanija.

U aktuelnoj letnjoj sezoni, koja u avijaciji traje do 26. oktobra, Er Srbija će između Beograda i Guangdžoua leteti dva puta nedeljno.

I to iz Beograda za Guangdžou ponedeljkom i petkom u 00:50 sati po lokalnom vremenu, dok će se letovi iz Guangdžoua za Beograd realizovati ponedeljkom i petkom u 22 časa i 10 minuta po tamošnjem lokalnom vremenu. 

Tokom predstojeće zimske sezone 2024/2025, srpska nacionalna avio-kompanija će iz Beograda za Guangdžou saobraćati ponedeljkom i petkom u 00:50 sati po lokalnom vremenu, dok će se letovi iz Guangdžoua za Beograd realizovati ponedeljkom i petkom u 23:10 časova po lokalnom vremenu, a karte će biti u prodaji tokom današnjeg dana, dodaje se u saopštenju.

Generalni direktor Er Srbije Jirži Marek rekao je da su prvom direktnom linijom između Srbije i Kine 2022. godine ponovo otvorena vrata putnicima iz regiona šireg Balkana, značajno doprinoseći unapređenju saradnje i bilateralnih odnosa dve zemlje, kao i da je "Izjava o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri" potpisana tokom posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji dodatna motivacija za nastavak saradnje.

"Dala nam je dodatni vetar u leđa za pokretanje direktnih letova do naše druge destinacije u Kini. Od 30. septembra, avionima Er Srbije, bićete u prilici da letite direktno između Beograda i Guangdžoua”, istakao je Marek.

Razovori o saradnji s kineskim kompanijama

Dodao je da srpska avio-kompanija vodi intenzivne razgovore sa velikim kineskim avio-kompanijama o potencijalnoj saradnji, kako bi svojim putnicima mogla da ponudi dobru povezanost sa drugim gradovima u Kini, do brojnih destinacija na Dalekom istoku i u Jugoistočnoj Aziji, kao i Australiji.

Inače, Guangdžou je jedan od najvećih gradova i najvažnijih trgovačkih centara u Kini, koji se zbog svoje pozicije često naziva "kapijom južne Kine".

Guangdžou je moderan i dinamičan grad, bogate kulturne baštine. Stare gradske četvrti i kantonski vrtovi čine ga primamljivim za turiste iz celog sveta. 

Među brojnim hramovima posebno se izdvaja istorijski Hram šest banjanovih stabala, koji posetiocima pruža mir i spokoj budističkog svetilišta starog više od 1.500 godina. 

Guangdžou je poznat i po kulinarskom nasleđu i autentičnoj kantonskoj kuhinji sa brojnim egzotičnim jelima, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je međunarodni aerodrom Guangdžou Bajun udaljen 28 kilometara od centra grada i smešten između gradova Renhe u okrugu Bajun i Sinhua u okruga Huadu. Zauzima površinu od oko 18 kvadratnih kilometara. Do aerodroma Guangdžou Bajun leti skoro 80 avio-kompanija i to sa više od 230 destinacija širom sveta.

Guangdžou je važno međunarodno vazdušno čvorište kineske nacionalne inicijative "Jedan pojas, jedan put" i "Vazdušnog puta svile" i ujedno glavni aerodrom u oblasti Velikog zaliva Guangdong-Hongkong-Makao.

Najbolje rezultate aerodrom je zabeležio 2019. godine tokom koje je opsluženo više od 73 miliona putnika i realizovano skoro 500.000 poletanja i sletanja. 

Tokom pandemije virusa COVID-19, sa 43,77 miliona putnika aerodrom Guangdžou Bajun je bio najprometniji na svetu po putničkom saobraćaju, dodaje se u saopštenju.

Letovi između prestonice Srbije i Guangdžoua biće realizovani avionima tipa erbas A330-200 iz dugolinijske flote Er Srbije. Srpska nacionalna avio-kompanija već ima dva aviona tog tipa, dok se dolazak trećeg očekuje u narednom periodu.

"A330-200 registarske oznake YU-ARB u flotu Er Srbije ušao je u aprilu 2021. godine, a drugi koji nosi registarsku oznaku YU-ARC priključio se floti nacionalne avio-kompanije u novembru 2022. godine. Proširenje širokotrupne flote jedan je od osnovnih preduslova za dalji razvoj dugolinijskog saobraćaja Er Srbije", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja