Novosti

ETIAS konačno kreće sa radom na proleće 2025. godine ali prve promene za putnike stižu već na jesen

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

30/06/2024

-

16:02

ETIAS konačno kreće sa radom na proleće 2025. godine ali prve promene za putnike stižu već na jesen
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon mnogo godina kašnjenja, očekuje se da će online sistem za izdavanje putnih dozvola ETIAS konačno početi sa radom u proleće 2025, dok će EES sistem, koji će imati za cilj da u potpunosti digitalizuje prelazak granica, početi sa radom u jesen 2024.

Evropska unija još od 2016. godine radi na Evropskom sistemu za informacije i autorizaciju putovanja (ETIAS) u pokušaju na unapredi bezbednost na Starom kontintentu tako što će u svakom trenutku znati ko dolazi u EU, prenosi Shengen News.

Preko 1,4 milijarde ljudi iz preko 60 različitih zemalja sveta koji trenutno ispunjavaju uslove za ulazak u 30 zemalja EU/Šengen zone bez dobijanja vize za kratkoročni boravak, ubuduće će morati da podnesu zahtev za onlajn odobrenje putovanja pre svakog putovanja u neku od država članica upravo putem sistema ETIAS.

Putna dozvola dobijaće se prijavljivanjem na veb stranicu ili putem istoimene ETIAS aplikacije. Od putnika će se tražiti da pošalju skeniranu kopiju pasoša, fotografiju i odgovore na nekoliko jednostavnih pitanja.

ETIAS odobrenje će koštati sedam evra i to će biti jednokratna naknada. Važiće tri godine i za više ulazaka. Podnosioci prijava mlađi od 18 i stariji od 70 godina biće oslobođeni ove naknade. Putnici koji ne mogu da se prijave - bilo zbog starosti, nivoa pismenosti ili pristupa informacionim tehnologijama i sl, moći će da podnesu svoju prijavu preko treće strane/lica.

Inače, države poput SAD, Novog Zelanda, Kanade već imaju slične sisteme. Ujedinjeno Kraljevstvo takođe radi na sopstvenom sistemu za izdavanje elektronskih dozvola putovanja, otkako je napustilo EU.

Zašto ETIAS kasni godinama?

Prvobitno je planirano da ETIAS bude pokrenut u januaru 2021. godine, ali je od tada njegov početak odlagan nekoliko puta.

Dugo je najavljivan novembar 2023. kao zvanični početak rada sistema, pa je EU bez ikakve najave odložila lansiranje za jesen 2024, da bi se na kraju ispostavilo da će ETIAS biti spreman za rad tek u proleće 2025. godine. Evropska unija za konstantna odlaganja krivi "izvođače radova".

"Nova mapa puta za isporuku nove IT arhitekture predviđa da će sistem za ulaz/izlaz (EES) biti spreman za rad u jesen 2024, a da će ETIAS biti spreman za rad u proleće 2025. godine", naveli su iz Evropskog saveta.

Tanjug AP/AP Photo

 

I izveštaj evropskih agencija Fronteks i Evropol okrivljuje eu-LISA, agenciju odgovornu za operativno upravljanje ETIAS-om, za izazivanje kontinuiranih kašnjenja.

"Kašnjenje ETIAS-a počiva na trenutnom nedostatku alata za podršku prevoznicima i putnicima zbog kašnjenja u razvoju od strane eu-LISA...", navodi se u izveštaju Fronteksa od 30. oktobra 2023.

Okrivljene su i neke države članice jer nisu ispunile neke od svojih zadataka u vezi sa obavezama i odgovornostima prema Fronteksu.

EES od jeseni 2024

Dok se sistem ETIAS fokusira na najavu putovanja i izdavanje putne dozvole, EES (entry/exit system) će registrovati dodatne informacije o putnicima koji ne pripadaju bloku. Osim podataka o pasošu, u sistemu će se čuvati biometrijski podaci, uključujući otiske prstiju i slike lica.

Zahvaljujući ovom sveobuhvatnom sistemu Unija planira da ukine pečate u pasošu. Umesto toga, sistem će se automatski registrovati kada neko uđe ili izađe iz zemlje EU. Tako će se lakše označiti i onaj ko je prekoračio dozvoljeno vreme. Državljani koji nisu članovi EU mogu ostati u Uniji samo 90 dana pre nego što im bude potrebna viza.

Baš kao i početak ETIAS-a, i sistem EES je više puta odlagan. Novi datum je oktobar 2024. godine, na zahtev Francuske koja je želela da do lansiranja dođe tek kada se završe Olimpijske igre u Parizu i izbegne veliki protok saobraćaja.

To je potvrđeno i od strane portparola Evropske komisije za "The Local" koji je rekao da je jesen 2024. najverovatniji početak primene ovog sistema.

"Tačan datum će odrediti Evropska komisija i objaviće ga na zvaničnom sajtu EES-a blagovremeno", naveli su iz EK.

Tanjug AP/AP Photo

 

Međutim, Evropska komisija je u objavljenom godišnjem izveštaju "State of Shengen" upozorila da će biti ozbiljan izazov ako države članice ne budu spremne na vreme.

"U 2023. godini ubrzani su napori da se osigura puštanje u rad EES sistema u jesen 2024. godine. Iako je postignut značajan napredak širom šengenskog prostora, neke države članice i dalje zaostaju posebno u pogledu efikasnog opremanja graničnih prelaza. Komisija poziva sve države članice da hitno ubrzaju pripreme kako bi osigurale pravovremenu impelmentaciju sistema", navodi se.

Komentari (0)

Putovanja