Novosti

Pokret peškira i ove godine ima pune ruke posla: Brojni prekršaji obeležili početak sezone na Halkidikiju

Komentari

Autor: makthes.gr

01/07/2024

-

09:30

Pokret peškira i ove godine ima pune ruke posla: Brojni prekršaji obeležili početak sezone na Halkidikiju
Pokret peškira i ove godine ima pune ruke posla: Brojni prekršaji obeležili početak sezone na Halkidikiju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turistička sezona na Halkidikiju i ove godine počela je brojnim prekršajima i zadiranjem beach barova u delove plaža koji su namenjeni svima. Međutim, dok stotine grčkih firmi čeka dozvole od države da zakupe deo plaže, mnogo je onih koji su i bez odobrenja otvorili svoje beach barove i zauzeli čitave plaže suncobranima i ležaljkama.

I ove godine adresa za žalbe stanovnika Halkidikija jeste Građanski pokret za slobodne i pristupačne plaže na Halkidikiju, odnosno takozvani Pokret peškira, koji je nastao prošle godine i još uvek opstaje. Prve žalbe počele su da stižu polovinom maja, dok se svakog dana na društvenim mrežama mogu videti nove fotografije prekršaja na plažama. Iako je žalbe moguće poslati nadležnim vlastima preko platforme MyCost, stanovnici Halkidikija kažu da još uvek ne vide direktnu intervenciju države.

Kako je prvobitno objavljeno u članku u novinama "MtK", prekršaji su i ove godine česti i najviše se tiču cena ležaljki, činjenice da ležaljke i suncobrani nisu propisno udaljeni četiri do pet metara od mora, kao i da vlasnici barova ne eksploatišu samo 50 odsto plaže, već često i celu plažu.

Najviše žalbi na Pefkohori

Čini se da se Pokret peškira na Halkidikiju najviše bavi Pefkohorijem. Ovo mesto je jedinstveno jer je obala uska i nema dovoljno prostora za ležaljke koje moraju biti ograničene na dva, a negde čak i jedan red.

Prva žalba stigla je 7. juna u vidu fotografije koja pokazuje da se ništa nije promenilo u odnosu na prošlu godinu, pa tako jedan beach bar zauzima i više od 50 odsto plaže. U novoj žalbi koja je stigla 12. juna čini se da isti bar ne poštuje ni potrebnu udaljenost između suncobrana i ležaljki, niti udaljenost koju treba da imaju od mora.

profimedia

 

Primera radi, jedna pritužba tiče se plaže Trani Amudi gde su dva bič bara zauzela celu plažu i to bez izdatih dozvola i gotovo se spajaju u jedan.

"Vidimo da ne poštuju udaljenost, a nemaju ni dozvolu. Kada odete na sajt i otvorite aplikaciju, ne prikazuje se polje sa dozvolom niti zemljištem koje su zakupili. Trebalo bi da budu četiri metra udaljeni od mora, ali i da se prostiru na samo 50 odsto površine plaže. Vidimo da ništa nije ispoštovano", žali se stanovnik Halkidikija Georgios Teodoridis u razgovoru za "MtK".

Ove godine ima pritužbi i na poznati bič bar u oblasti Ormos Panajas na Sitoniji gde ležaljke besramno zadiru čak i u područja koja pripadaju zaštićenoj oblasti Natura 2000.

Slično je i u Vurvuruu gde ležaljke doslovno ulaze u plićak mora, prenosi Makthes.gr.

I cene ležaljki otišle "gore"

Nije malo preduzetnika koji od prošle godine, kada je država zaoštrila kazne, rade po zakonu, ali i traže rupe u istom. Tako ne čudi da su upravo na ovim mestima cene usluga više. Pridržavajući se onoga što im je dozvoljeno, mnogi beach barovi koji su izgubili određeni broj ležaljki, revidirali su cene usluga kako bi održali promet. S druge strane, ima i onih koji i dalje zabadaju suncobrane u plićak i iznajmljuju ih za nekoliko desetina evra.

"Vidimo da kako vreme odmiče i približavamo se sredini leta, cene idu gore. U jednom baru koji je smanjio broj ležaljki, cene su sada više, pa preostale naplaćuju po 30 i 40 evra po paru. Neki drugi barovi traže 50 do 60 evra, a kod većine primećujemo da je na snazi princip minimalne potrošenje", kaže Teodoridis.

profimedia

 

Na prvom prstu Halkidikija pak, postoje barovi na plaži koji su po cenama bliži Mikonosu. Konkretno u Paliuriju, postoji bar koji je odredio cenu minimalne potrošnje za prve centralne ležaljke na 100 evra po osobi.

Odnosno, dvoje ljudi koji baš na ovim ležaljkama žele da provedu dan moraće da potroše najmanje 200 evra, dok se cene u ostalim redovima kreću od 20 do 50 evra po osobi.

Predstavnici Pokreta peškira strahuju da građani ove godine dodatno oklevaju da prijave prekršaje putem državne aplikacije MyCost.  

"Ove godine postoji strah jer se žalbe više ne dojavljuju telefonom policiji već preko aplikacije koja je takođe anonimna. Ali, pitanje je šta se dešava nakon pritužbi, kako će nadležni postupiti i da li će biti provera. Ako dođe hiljadu žalbi samo za Halkidiki, a nadležna državna služba ima samo jednog ili tri zaposlena, onda ne može biti kontrole", zaključuje Teodoridis.

Komentari (0)

Putovanja