Politika

Nova runda dijaloga u Briselu: Počeo trojni sastanak Petkovića i delegacije Beograda sa delegacijama EU i Prištine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

02/07/2024

-

14:04

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu je danas na dnevnom redu još jedna runda dijaloga između Beograda i Prištine, a ovog puta u prestonicu Evropske unije otputovali su glavni pregovarači dve strane Petar Petković i Besnik Bisljimi. Do ove runde dijaloga dolazi samo nedelju dana pošto su Brisel posetili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, ali na kom nije došlo do susreta "oči u oči" njih dvojice. Prema najavi evropskih zvaničnika, tema današnjeg sastanka biće primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Petković i Bisljimi imali su odvojene sastanke sa specijalnim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, a nešto pre 19 sati počeo je trojni sastanak, navodi dopisnica Euronews Srbija iz Brisela Teodora Vasiljević.

Podsetimo, u sredu prošle nedelje održan je dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou, na kojem su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, a Vučić je rekao tada da Kurti nije hteo da razgovara u Briselu i da nije došlo do dijaloga jer Priština "ne želi dijalog, već samo priznanje Kosova".

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je tada da Priština nije bila spremna za trilateralni sastanak u okviru dijaloga i da je postavila tri uslova da bi do njega došlo, a da je, sa druge strane, Beograd bio spreman za sastanak.

On je rekao da je Kurti tražio formalizaciju osnovnog sporazuma, da se odbaci dopis u kojem je bivša premijerka Srbije Ana Brnabić sredinom decembra prošle godine izrazila rezerve koje se odnose na obaveze koje proizilaze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, uključujući i aneks za njegovu primenu i da se Milan Radojičić i njegova grupa izruče pravosudnim organima u Prištini. Borelj je naglasio da je uloga EU da pomogne i da podrži strane u njihovim naporima u okviru procesa dijaloga i poručio da Unija ostaje posvećena tome.

"U tom smislu, proces će se nastaviti. Lajčak će ugostiti sledeće nedelje dvojicu glavnih pregovarača u Briselu kako bi nastavili razgovore o primeni plana sporazuma, kao i drugih pitanja iz dijaloga", najavio je tada Borelj.

Prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača održan je sredinom maja u Briselu, a to je bila sedma runda dijaloga na nivou glavnih pregovarača ove godine na kojoj se, prvenstveno, razgovaralo o odluci Prištine da ukine dinarski platni promet na KiM.

Prema rečima portparola Evropske komisije Petera Stana uoči današnjeg susreta, prioritet i agendu sastanka određuje "najveća hitnost početka primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa dve strane".

Lajčak: U Briselu o konkretnim koracima za deblokadu primene sporazuma

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da će sazvati glavne pregovarače dve strane danas u Briselu da razrade konkretne korake za deblokadu primene Sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa. 

Lajčak je na svom nalogu na Fejsbuku podsetio da su on i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj prošle nedelje bili domaćini predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju u Briselu na još jednom sastanku u okviru dijaloga Beograda i Prištine. 

"Nažalost, nismo videli nikakav napredak u primeni Sporazuma na putu ka normalizaciji. Diskusije su bile izazovne, kao i uvek. Ipak, naš rad se nastavlja sutra kada ću sazvati glavne pregovarače da razradimo konkretne korake za deblokadu implementacije sporazuma", naveo je Lajčak.

On je dodao da je nedelju završio u Dubrovniku, gde je učestvovao na Dubrovnik forumu, koji okuplja političare i donosioce odluka sa Zapadnog Balkana i šire. 

"Ovaj događaj je uvek dobar pokazatelj gde stojimo uoči političke letnje pauze. Ove godine fokus je bio na globalnim izazovima, izborima i budućim dešavanjima, ali smo razgovarali i o budućnosti Zapadnog Balkana kao dela EU", naveo je Lajčak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija