Region

Predsedavajuća Saveta ministara BiH: Stvorene pretpostavke za implementaciju novog Plana rasta EU

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2024

-

16:16

Predsedavajuća Saveta ministara BiH: Stvorene pretpostavke za implementaciju novog Plana rasta EU
Borjana Krišto - Copyright Tanjug/Vlada Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto (HDZ) izjavila je danas da su usvajanjem Nacrta budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2024. godinu stvorene pretpostavke za implementaciju novog Plana rasta EU.

Krišto je nakon današnje sednice Saveta ministara u Mostaru navela da je usvojen Nacrt budžeta u iznosu od 1.355.400.000 KM koji je veći za 40 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji.

Prema njenim rečima, ovim je stvoren ambijent za nesmetan rad institucija BiH i izvršavanje međunarodnih obaveza, ali i provođenje neophodnih reformi.

"Јuče smo obavestili Evropsku komisiju o usaglašavanju seta reformi i da smo, kada je u pitanju narativni deo, uskladili 98 odsto", navela je Krišto.

Govoreći o planu rasta i ispunjavanju liste prioriteta, Krišto je rekla da se EU još nije izjasnila, ali da je BiH poslala sve šta je urađeno.

"Ostale su tri reforme. Na granici smo za još jednu. Videćemo šta će reći Evropska komisija. Ono što znam jeste da treba ispuniti sve, ali 99 odsto i ako ostane jedna da neće biti problem", rekla je Krišto, prenela je Srna.

Ona je dodala da su na današnjoj sednici usvojene i važne odluke kada je u pitanju raspodela sredstava od 4G mreže, te unapređenje putne infrastrukture, digitalne transformacije i projekta unapređenja telekomunikacija.

"Sredstva od preko 62 miliona KM podeljena su tako da će 19 miliona KM biti utrošeno za unapređenje infrastrukturnih projekata na nivou BiH, a ostala će biti raspodeljena entitetima i Brčko distriktu", rekla je predsedavajuća Saveta ministara.

Ona je izrazila nadu da je ovo unapređenje celog sistema i da je iskazana odgovornost jer su sredstva ležala na računu, a sada će biti utrošena na važne projekte.

Kada je reč o Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH, Krišto je rekla da niko ne koči ovo pitanje, već da se čekalo usvajanje budžeta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa