Region

Polemika u BiH: "Ako je na jednoj strani tema ukidanje Republike Srpske, na drugoj treba da bude mirno razdruživanje"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/07/2024

-

16:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas se održava sednica na kojoj će se raspravljati o "Informaciji o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima". To je ranije najavio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zbog, kako je rekao, urušavanja Dejtonskog sporazuma i položaja Republike Srpske.  

Zbog toga što je ranije govorilo o sporazumu o mirnom razdruživanju, analitičar Vojislav Savić je rekao da je veoma važno staviti stvari u širi kontekst, pa da se postepeno dođe do poslednjeg čina. 

"Već godinama, od početka rata pa naovamo konstantno imamo kao temu potrebu da se ukinu nadležnosti Republike Srpske i da se njene ingerencije svedu na minimum. Ti zahtevi čak idu do toga da se ukine i samo postojanje entiteta u Bosni i Hercegovini, što je apsurdno. Po Dejtonskom mirovnom sporazumu, Bosnu i Hercegovinu čine Federacija BiH i Republika Srpska. Federacija BiH je prethodno nastala udruživanjem Bosne i Hercegovine i hrvatske republike 1994. godine. Dakle, Bosna i Hercegovina ne može postojati ako nema svoje entitete", objasnio je Vojislav Savić.  

Međutim, ističe da to nije sprečilo bošnjačke političare i njihove saveznike iz međunarodnih krugova da godinama govore o tome i da preduzimaju neke konkretne korake na tom planu. 

Tanjug/SRNA/Branislav Zdrinja

 

"Između ostalih i zahtev za ukidanje Dana Republike je išao u tom pravcu, da se nekako identitet Republike Srpske svede na minimum. Oni nisu uspeli. Taj praznik je ostao u narodu i kroz institucije i mislim da će se to i dalje slaviti. To opet pokazuje jednu atmosferu koja postoji u Bosni i Hercegovini. Mi smo konkretno ovde u Banjaluci bili u stalnoj defanzivi kada su u pitanju te međuetničke ofanzive. Mislim da je dobro da tema o mirnom razdruživanju bude izneta u javni prostor i da se o njoj razgovara", smatra Savić.  

"Važno da tema uđe u javni prostor"

Prema njegovim rečima, ništa ne treba raditi naglo i bez nekog šireg konsenzusa, ali ako je na jednoj strani tema ukidanja Republike Srpske, onda na drugom strani treba da bude tema mirnog razdruživanja.  

"Prosto, onda se kompromis može naći negde na sredini. To je po meni najvažnija stvar kada se govori o toj inicijativi. U kojoj političkoj formi će to da bude i koji dokument će Narodna skupština da usvoji, to nije toliko važno. Važno je da to uđe u javni prostor kao jedna od potencijalnih mogućnosti", napomenuo je. 

Delovi dokumenta su procurili u javnost, a u njemu se govori o dve ekonomske celine, a ne o secesiji. Na pitanje da li je to po Dejtonskom sporazumu moguće, Savić kaže da taj sporazum predviđa mnogo više ovlašćenja za Republiku Srpsku nego što je to sada slučaj. 

Euronews/Stefan Goranović

 

"Dejtonski sporazum je masakriran delovanjem visokih predstavnika i međunarodnih aktera koji su ovde postojali i mi prosto imamo jedan krnji Dejtonski mirovni sporazum koji je išao na štetu Republike Srpske. Sam Dejtonski mirovni sporazum predviđa minimalna ovlašćenja za Bosnu i Hercegovinu, a ona ih danas ima mnogo više. Tako da, iza ovih stvari se može pronaći prostor u poreskom sistemu. Republika Srpska je imala svoju vojsku posle rata, a danas smo jedva sačuvali policiju. Bez tog civilnog represivnog aparata država ne bi mogla da opstane. I dalje se najveći broj ovlašćenja se nalazi na nivou entiteta. U tom smislu postoji mogućnost u Dejtonskom mirovnom sporazumu, ali pitanje je koliko će ljudi u Sarajevu pristati da se odvoje poreski sistemi i drugo", navodi analitičar. 

"Ovo je dijalog, još nema konkretne inicijative"

Dodaje da očekuje da će to naići na osudu i zgražavanje u Sarajevu, ali smatra da je reč o "licemerju". Kaže da se Dejtonski sporazum narušavao i da je to urađeno hiljadu puta do sada. Podseća i da su smenjivani politički predstavnici srpskog naroda, što je bilo bez ikakvih reakcija. 

"Ovo je sada politički dijalog. Nije nikakva konkretna akcija još uvek. Samo imamo jednu temu u javnosti i pokušaj da se normalizuje situacija u odnosu na Republiku Srpsku", rekao je Savić i napomenuo da je Banjaluka saterana u ćošak i da je ovo iznuđen postupak. 

Kada je reč o poziciji Srbije, analitičar je rekao da u Skupštini treba da bude usvojena i Deklaracija o zajedničkom delovanju srpskog naroda koja se upravo tiče osnaživanja veza između Beograda i Banjaluke.  

"To je važno da bi Beograd bio u svakom trenutku upućen u to što sa dešava ovde, kao i obratno, da Banjaluka zna kakvi su planovi Beograda", rekao je Savić i zaključio da se sve dešava u okviru ustaljenih demokratskih procedura koje nisu strane evropskim zemljama.  

Komentari (0)

Evropa