Novosti

Beogradski aerodrom spreman za letnju sezonu: Sve novine koje očekuju putnike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/06/2024

-

08:33

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Višesatna kašnjenja, odaganje letova, gubljenje prtljaga, manjak radne snage. Sve to je uprkos rekordnoj posećenosti, obeležilo prošlu godinu na beogadskom aerodromu.

Zbog toga je operater aerodroma, francuska kompanija Vansi predstavila konkretna unapređenja, a Er Srbija odvojila određeni broj aviona iz svoje flote kao rezervu u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Kad je prošla pandemija, svi su odjednom počeli da lete. Na Beogradskom aerodromu kažu da je takva ekspanzija vazdušnog saobraćaja iznenadila i njih i sve ostale.  

"Prošle godine smo, naročito u letnjim mesecima, zabeležili nagli porast prometa, tako da je za 33 odsto bio povećan u odnosu na 2022. godinu", kaže u razgovoru za Euronews Srbija Marko Baroš, dežurni menadžer Aerodroma "Nikola Tesla".

Ovog leta pak, nema iznenađenja.  

"Od nekadašnjih 57 šaltera za registraciju putnika, sad ih imamo 90 takozvanih ček-in šaltera. Unapređen je sistem za manipulaciju prtljagom na nekih 3.800 prtljaga po satu", dodaje on.

Euronews Srbija

 

Tako je i sa šalterima za pasošku kontrolu i bezbednosnu kontrolu – ima ih gotovo dvostruko više nego prošle godine.

Još jedna novina je ulazak kompanije koja već nekoliko meseci opslužuje avione nacionalne kompanije na zemlji i rukovodi prtljagom.  

"U kombinaciji su nacionalna avio-kompanija, aerodrom i treći novi hendler - svi nešto konkretno uložili, odvojili dodatan kapacitet. To nam može reći sa sigurnošću da nećemo imati onoliki kolaps kao što je bio prošle godine. Imaćemo sigurno kašnjenja i odlaganja letova, ali to je opet u ukupnom broju ostvarenih operacija ni pet posto svih obavljenih letova", kaže za Euronews Srbija Petar Vojinović, urednik vazduhoplovnog portala "Tango Six".

Euronews Srbija

 

Nakon pet godina, radovi na renoviranju i modernizaciji aerodroma takođe se privode kraju. Procenjuje se da će tokom najprometnijeg dela sezone aerodrom opsluživati skoro 3.000 ljudi po satu – a naši sagovornici ocenjuju da je uz povećanje kapaciteta, spreman za to.

Komentari (0)

Putovanja