Život

Posle "Dubai čokolade", internet "poludeo" za slanom đakonijom: Recept za (posnu) hit salatu Metjua Mekonahija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/01/2025

-

09:29

Posle "Dubai čokolade", internet "poludeo" za slanom đakonijom: Recept za (posnu) hit salatu Metjua Mekonahija
Posle "Dubai čokolade", internet "poludeo" za slanom đakonijom: Recept za (posnu) hit salatu Metjua Mekonahija - Copyright Pixabay/Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Društvene mreže su prethodne godine bile prepune različitih specijaliteta, od kojih je najveću pažnju privlačila bez sumnje Dubai čokolada.

Međutim, TikTokeri su zavoleli i jedan slan i daleko manje fotogeničan recept, koji je u jednom podkastu sa publikom podelio čuveni holivudski glumac Metju Mekonahi.

On je za slušaoce "2 Bears, 1 Cave" opisao svoj omiljeni nedeljni ručak sačinjen od salate sa tunjevinom, a sebe je čak nazvao "majstorom" za ovaj jednostavni specijalitet.

"Sve počinje od osnove: nabavite dobru tunjevinu", rekao je glumac.

"Zatim pazite koliko limuna i sirćeta dodajete. Stavite majonez pomešan sa malo vasabija,  a onda i ostatak sastojaka: naseckan ljubičasti luk, kiseli krastavac i hrskave čips sa ljutom paprikom", dodao je on.

Glumac voli salatu i da zasladi agave sirupom, kao i kukuruzom i seckanim jabukama.

Zbog neobične kombinacije ukusa, internet su preplavile različiti recepti inspirisani opisom, mada Metju nije objasnio tačnu recepturu niti mere sastojaka.

Ipak, mnogi su bili zadovoljni dobijenim rezultatom, pa je tako jedan od tih recepata završio i na popularnom All Recipes sajtu.

Ono što je zanimljivo je da ovu salatu vrlo lako možete učiniti posnom, tako što ćete umesto običnog, staviti posni majonez i tako dobiti ukusan prilog za prazničnu gozbu za Badnje veče.

Sastojci:

  • 1/2 šolje majoneza (posnog ili običnog, po želji)
  • 1 kašika limunovog soka
  • 2 kašičice vasabi paste (Reč je o japanskom umaku od specijalne vrste rena, koji može da se nađe u specijalizovanim prodavnicama azijske hrane. Ovaj sastojak možete da zamenite i običnim sosom od rena, ali ako postite, odaberite onaj koji nema dodatak u vidu mlečnih proizvoda)
  • 3 kašike sitno seckanog ljubičastog luka
  • 3 kašike sitno seckanog kiselog krastavca
  • 1/3 šolje blago izdrobljenog čipsa s ukusom ljutih papričica
  • 1/4 šolje seckane jabuke
  • 1/2 šolje kukuruza iz konzerve ili skuvanog zamrznutog šećerca
  • 1/2 šolje skuvanog graška ili graška iz konzerve
  • 280 grama tunjevine u konzervi (oceđene)

Pomešati majonez sa sirćetom, limunom, vasabijem (ili umakom od običnog rena), pa dodati luk, kisele krastavčiće, čips, jabuku, kukuruz i grašak. Sve pomešati, a onda dodati tunjevinu.

Pažljivo sjediniti salatu, po potrebi dodajući još majoneza.

Odmah poslužiti ili odložiti u frižider.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin