Život

Populacija lososa u Engleskoj pala na rekordno nizak nivo zbog zagađenja vode

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2024

-

16:41

Populacija lososa u Engleskoj pala na rekordno nizak nivo zbog zagađenja vode
Populacija lososa u Engleskoj pala na rekordno nizak nivo zbog zagađenja vode - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Engleska populacija atlantskog lososa pala je na rekordno nizak nivo, što je najnoviji pokazatelj da su njeni morski i slatkovodni ekosistemi prljavi i zagađeni, saopšteno je danas iz Britanske agencije za životnu sredinu (EA).

Kako se navodi u saopštenju, velike, srebrnaste ribe nalaze se u severnom Atlantskom okeanu i rekama koje se ulivaju u njega, ali oko 90 odsto lososa rekama u Engleskoj, klasifikovano je kao da su u "opasnosti" ili "verovatno u opasnosti".

To znači da je broj lososa ispod minimuma potreban za podršku održivom stanovništvu znak da je potrebno učiniti više da se poboljša prirodno okruženje Engleske.

Za to se može okriviti poljoprivredno zagađenje, sedimentacija, hemijsko oticanje iz industrije, otpadne vode i putevi za degradaciju staništa lososa, a pozivaju se farmeri, zemljoposednici i industrije vode, energije i otpada da učine više na zaštiti ove vrste.

Bacanje sirove kanalizacije u reke i mora izazvalo je gnev u Britaniji zbog privatizovanih vodovodnih kompanija, koje su optužene da rutinski bacaju otpad u vodene tokove i da ne ulažu u infrastrukturu.

Predsednik EA Alan Lovel rekao je da je pre 40 godina procenjeno da se 1,4 miliona lososa vraćalo u reke Velike Britanije svake godine, a da smo sada jedva na trećini toga što je dokaz šire, rastuće krize biodiverziteta.

"Potrebni su nam svi oni koji zagađuju da očiste za sobom,a novi zakon - Zakon o vodi (posebnim merama) će dati EA više ovlašćenja da poziva zagađivače na odgovornost", naglasio je Lovel.

Kako se navodi sličan pad populacije lososa prijavljen je u Irskoj, Islandu, Švedskoj i Kanadi, ali je ipak Velika Britanija pokazala najznačajniji pad.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin