Život

Srećan Međunarodni dan kafe: Tri jednostavne poslastice koje se odlično slažu sa toplim jesenjim napicima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/10/2024

-

18:33

Srećan Međunarodni dan kafe: Tri jednostavne poslastice koje se odlično slažu sa toplim jesenjim napicima
Unsplash - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Planeta danas slavi Međunarodni dan kafe, jednog od omiljenih napitaka na svim meridijanima. 

Bez obzira na to da li uživate u domaćoj, instant, espreso ili nekoj od modernih kafa sa raznovrsnim ukusima, topla šoljica može vam ulepšati dan, naročito ako je uparite sa nekim zanimljivim desertom.

U čast kafe, predstavljamo vam tri jednostavne poslastice koje se odlično kombinuju s kafom: 

Kapućino mafini

Sastojci:

Za krem:

  • 120g krem sira
  • 1 kašika šećera
  • 1/2 kašičice instant kafe
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1/4 šolje crne čokolade

Za mafine:

  • 2 šolje brašna
  • 3/4 šolje šećera
  • 2 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 šolja mleka
  • 2 kašičice instant kafe 
  • 1/2 šolje otopljenog putera ili margarina 
  • 1 umućeno jaje
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 3/4 šolje komadića crne čokolade

Unsplash

 

Uz pomoć ručnog miksera ili u multipraktiku umutite sastojke za krem, dok se smesa ne ujednači. Poklopite posudu i stavite u frižider do služenja.

U jednoj činiji pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet i so. 

U drugoj posudi otopite instant kafu u mleku, a zatim dodajte puter, jaje i vanilu. Sve dobro pomešajte.

Dodajte toj smesi suve sastojke i dobro sve sjedinite. Dodajte u smesu komadiće čokolade. 

Obložite pleh za proje i mafine adekvatnim korpicama za pečenje ili pek-papirom i izlijte u njih smesu do 2/3 zapremine.

Pecite na 190 stepeni između 17 i 20 minuta. Pustite da se prohlade pet minuta, a onda ih izvadite na rešetku da dođu barem približno do sobne temperature. 

Poslužite ih sa kapućino-kremom.

Recept: food.com

Espreso palačinke

Sastojci:

  • 120 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašika kristal šećera
  • 2 jajeta
  • 1 šoljica duplog espresa ili 2 kašičice instant kafe razmućene u 2 kašike vode
  • 200 ml mleka
  • 150 ml slatke pavlake
  • 100 g crne čokolade, naseckane
  • Šaka lešnika, od kojih su neki naseckani i proprženi na suvom tiganju, a neki ostavljeni celi

Unsplash

Biće još lepše, ako im dodate kuglu sladoleda od lešnika

Pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, jaja, kafu i mleko u ujednačenu smesu. Pustite da odstoji 10 minuta. 

Lagano zagrejte slatku pavlaku i čokoladu.

Zagrejte tiganj za palačinke i blago ga premažite puterom. Izlijte manjom kultlačom smesu, kao za klasične palačinke i razlijte je po tiganju u tankom sloju. 

Pecite tridesetak sekundi ili dok ne vidite da ivice počinju da se odvajaju, a zatim ih prevrnite i pecite s druge strane. 

Palačinke premazujte mešavinom čokolade i slatke pavlake i pospite seckanim lešnicima.

Recept: olivemagazine.com

Lagani keksići od kafe

  • 1 kašika vrele vode
  • 2 kašike instant kafe
  • 1/2 šolje omekšalog putera
  • 3/4 šolje braon šećera
  • 1/4 šolje kristal šećera
  • 1 jaje 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 1/2 šolja brašna
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 šolja komadića crne čokolade

Unsplash

 

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Obložite pleh papirom za pečenje i stavite sa strane. U maloj činiji rastvorite instant kaf u vreloj vodi i pustite da se ohladi. 

U velikoj činiji umutite omekšali puter, braon šećer i kristal šećer dok se smesa ne ujednači.

Dodajte jaje, ekstrakt vanile i ohlađenu kafu. Sve pomešajte, a zatim dodajte i suve sastojke - brašno, so i sodu bikarbonu i ponovo ujednačite smesu.

Dodajte joj komadiće čokolade.

Vadite kuglice smese približno jednake veličine na pleh, praveći razmak od barem pet centimetara između njih. Blago ih spljoštite čistom rukom, a zatim pecite 9-11 minuta ili dok im ivice ne potamne.

Izvadite keksiće iz rerne i pustite da se ohlade. 

Recept: lovemischka.com

Komentari (0)

Magazin