Srećan Međunarodni dan kafe: Tri jednostavne poslastice koje se odlično slažu sa toplim jesenjim napicima
Komentari01/10/2024
-18:33
Planeta danas slavi Međunarodni dan kafe, jednog od omiljenih napitaka na svim meridijanima.
Bez obzira na to da li uživate u domaćoj, instant, espreso ili nekoj od modernih kafa sa raznovrsnim ukusima, topla šoljica može vam ulepšati dan, naročito ako je uparite sa nekim zanimljivim desertom.
U čast kafe, predstavljamo vam tri jednostavne poslastice koje se odlično kombinuju s kafom:
Kapućino mafini
Sastojci:
Za krem:
- 120g krem sira
- 1 kašika šećera
- 1/2 kašičice instant kafe
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 1/4 šolje crne čokolade
Za mafine:
- 2 šolje brašna
- 3/4 šolje šećera
- 2 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- 1/2 kašičice soli
- 1 šolja mleka
- 2 kašičice instant kafe
- 1/2 šolje otopljenog putera ili margarina
- 1 umućeno jaje
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3/4 šolje komadića crne čokolade
Uz pomoć ručnog miksera ili u multipraktiku umutite sastojke za krem, dok se smesa ne ujednači. Poklopite posudu i stavite u frižider do služenja.
U jednoj činiji pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet i so.
U drugoj posudi otopite instant kafu u mleku, a zatim dodajte puter, jaje i vanilu. Sve dobro pomešajte.
Dodajte toj smesi suve sastojke i dobro sve sjedinite. Dodajte u smesu komadiće čokolade.
Obložite pleh za proje i mafine adekvatnim korpicama za pečenje ili pek-papirom i izlijte u njih smesu do 2/3 zapremine.
Pecite na 190 stepeni između 17 i 20 minuta. Pustite da se prohlade pet minuta, a onda ih izvadite na rešetku da dođu barem približno do sobne temperature.
Poslužite ih sa kapućino-kremom.
Recept: food.com
Espreso palačinke
Sastojci:
- 120 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašika kristal šećera
- 2 jajeta
- 1 šoljica duplog espresa ili 2 kašičice instant kafe razmućene u 2 kašike vode
- 200 ml mleka
- 150 ml slatke pavlake
- 100 g crne čokolade, naseckane
- Šaka lešnika, od kojih su neki naseckani i proprženi na suvom tiganju, a neki ostavljeni celi
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, jaja, kafu i mleko u ujednačenu smesu. Pustite da odstoji 10 minuta.
Lagano zagrejte slatku pavlaku i čokoladu.
Zagrejte tiganj za palačinke i blago ga premažite puterom. Izlijte manjom kultlačom smesu, kao za klasične palačinke i razlijte je po tiganju u tankom sloju.
Pecite tridesetak sekundi ili dok ne vidite da ivice počinju da se odvajaju, a zatim ih prevrnite i pecite s druge strane.
Palačinke premazujte mešavinom čokolade i slatke pavlake i pospite seckanim lešnicima.
Recept: olivemagazine.com
Lagani keksići od kafe
- 1 kašika vrele vode
- 2 kašike instant kafe
- 1/2 šolje omekšalog putera
- 3/4 šolje braon šećera
- 1/4 šolje kristal šećera
- 1 jaje
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 1/2 šolja brašna
- 1/4 kašičice soli
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 šolja komadića crne čokolade
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Obložite pleh papirom za pečenje i stavite sa strane. U maloj činiji rastvorite instant kaf u vreloj vodi i pustite da se ohladi.
U velikoj činiji umutite omekšali puter, braon šećer i kristal šećer dok se smesa ne ujednači.
Dodajte jaje, ekstrakt vanile i ohlađenu kafu. Sve pomešajte, a zatim dodajte i suve sastojke - brašno, so i sodu bikarbonu i ponovo ujednačite smesu.
Dodajte joj komadiće čokolade.
Vadite kuglice smese približno jednake veličine na pleh, praveći razmak od barem pet centimetara između njih. Blago ih spljoštite čistom rukom, a zatim pecite 9-11 minuta ili dok im ivice ne potamne.
Izvadite keksiće iz rerne i pustite da se ohlade.
Recept: lovemischka.com
Komentari (0)