Život

Ostrvo bez brodova pravi najskuplje makete istih: Cene oko 10.000 dolara, među kupcima čak i papa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2024

-

21:15

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Iako napredna tehnologija preti da zameni čoveka u brojnim delatnostima, produkti ručne proizvodnje i dalje su na visokoj ceni. Tome u prilogu govori i tim vrednih maketara sa Madagaskara.  Njihove replike čuvenih brodova kupuju predsednici država, kraljevi, pa čak i papa. Cene ovih replika kreću se čak i do 10.000 dolara.

Iako je Madagaskar četvrto po veličini ostrvo na svetu, ne može se pohvaliti bogatom tradicijom gradnje brodova. Okružen morem, Madagaskar je vekovima poznat po brojnim životinjskim vrstama, a tek od 1993. godine postaje čuven i po minijaturnim replikama najrazličitijih brodova. 

Već tri decenije u čuvenoj radionici naziva Seoce (Le Village) proizvode se neverovatni modeli koje poručuju kupci iz čitavog sveta. 

Majstori, poznati i priznati u celom svetu, kažu da se trud i dugogodišnje iskustvo isplati. 

"Ulaganje u ljude, podrška i ohrabrivanje da idu napred i da se usavršavaju kako bi napravili modele je ono što mi radimo. Na kraju kada se neko specijalizuje za luksuznu izradu, najbolju na svetu, kaže nam ne možemo bez tebe, moraš da dođeš. Za mene je to uspeh", ističe maketar Gregori Postel.

Za proizvodnju svakog modela potrebno je između mesec dana i deset meseci, u zavisnosti od veličine i nivoa detalja. Radionica dobija tačna i precizna uputstva kako bi napravili apsolutno savršenu repliku. 

Uglavnom se prave jedrilice, a tim poznatih makelara čine 32 člana.  Veterani su zaduženi za kompleksnije modele, dok novajlije rade na nešto jednostavnim brodovima. 

"Sve počinje sa rezanjem drveta, zatim izradom palube pa izradom odreženih delova.  Postoje tri vrste, vajani, ručno rađeni i tokareni delovi drveta, zatim okovi za palubu, a završnu fazu čini postavljanje jedra", kaže Romi Heninstoa pomoćnik menadžera u komaniji Seoce.

Cena modela počinje od 150 evra, ali može da dostigne i više od 10.000 evra za veće i kompleksnije modele. Makete sa Madagaskara poznate su i po tome što su svi delovi koji čine brod iz zemlje, što posebno doprinosi jedinstvenosti i ekskluzivnosti ovih brodova. 

Komentari (0)

Magazin