Život

Italija vratila Kanadi ukradeni portret Vinstona Čerčila "lav koji riče"

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

20:50

Italija vratila Kanadi ukradeni portret Vinstona Čerčila "lav koji riče"
Italija vratila Kanadi ukradeni portret Vinstona Čerčila "lav koji riče" - Copyright Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Italija je vratila Kanadi portretnu fotografiju britanskog ratnog premijera Vinstona Čerčila, koja je ukradena iz hotela u Ontariju pre dve godine i na aukciji prodata jednom italijanskom advokatu, koji nije bio upoznat s krađom.

Fotografiju poznatu kao "lav koji riče" uslikao je fotograf Jusuf Karš 1941. godine, neposredno nakon što je britanski lider održao govor u kanadskom parlamentu.

Čerčil drži ruku na kuku i mršti se ka objektivu, što je Karš pripisao činjenici da je malo pre nego što ga je uslikao, uzeo cigaru iz ruke premijera, prenosi "Reuters".

Slika se godinama nalazila u hotelu Fermont Šato Lorije, gde je jermensko-kanadski fotograf nekada imao studio, ali je osoblje shvatilo u avgustu 2022. da je originalna slika zamenjena potpisanom kopijom.

Naknadna istraga je pokazala da je slika nestala iz hotela tokom božićnih praznika 2021. i da ju je aukcijska kuća u Londonu prodala u maju 2022. advokatu Nikoli Kasineliju, koji je pristao da je vrati kada je saznao istinu.

Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

 

"Mislim da, ako ju je gospodin Karš poklonio hotelu, to znači da je zaista želeo da ostane tamo", rekao je Kasineli tokom ceremonije u kanadskoj ambasadi u četvrtak.

Rekao je da je platio 5.200 funti bez provizije na aukciji i da je dobio samo delimičan povraćaj novca.

Direktorka kanadskog hotela Ženeviv Dima je napomenula da se radi o čuvenoj fotografiji, koja je deo istorije tog hotela.

Kanadski mediji su preneli da je uhapšen muškarac iz Ontarija i optužen za krađu fotografije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin