Život

Svaki treći Španac ima negativan stav o turistima: Masovni turizam izaziva posebnu zabrinutost

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2024

-

23:19

Svaki treći Španac ima negativan stav o turistima: Masovni turizam izaziva posebnu zabrinutost
Svaki treći Španac ima negativan stav o turistima: Masovni turizam izaziva posebnu zabrinutost - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Trećina Španaca smatra da u njihove regije dolazi previše turista, a gotovo trećina ima negativan stav o posetiocima, pokazala je anketa koju je sproveo YouGov.

Anketa je pokazala da 32 odsto Španaca misli da u njihovim lokalnim regijama ima previše turista, što je veći procenat od stanovnika Britanije, Danske, Francuske, Italije, Nemačke i Švedske, gde je takođe vršeno istraživanje javnog mnjenja.

Taj broj je porastao na 48 odsto u Kataloniji, regionu koji uključuje Barselonu, gde godišnje poseti oko 32 miliona posetilaca.

U Francuskoj, 18 odsto ispitanika reklo je da smatra da mesto gde žive ima previše međunarodnih turista, a 16 odsto je reklo da ima loše mišljenje o stranim posetiocima.

U Italiji je, odgovarajući na ova pitanja, isto reklo 16, odnosno 11 odsto ispitanika, a u Nemačkoj 13 i 14 odsto.

Istraživanje je pokazalo da više od trećine Španaca (37 odsto) smatra da sektor izdavanja stanova za odmor donosi više štete nego koristi, a 45 odsto je reklo da ima negativan stav o tome, prenosi Gardijan.

Španska vlada je u julu najavila suzbijanje izdavanja kratkoročnih stanova za odmor, obećavajući da će proveriti da li oglasi na platformama kao što su Airbnb i Booking.com imaju licence, dok skupština Barselone ima za cilj da zabrani sve stanove za odmor do 2029.

Unsplash

 

U Velikoj Britaniji, 33 odsto je imalo nepovoljno mišljenje o tom sektoru, zatim 30 odsto u Italiji, 28 odsto u Francuskoj, 24 odsto u Danskoj i 21 odsto u Nemačkoj.

Mišljenja o hotelskoj industriji su bila veoma pozitivna u svim ispitanim zemljama, a između 69 i 73 odsto ispitanika je reklo da ima povoljno mišljenje o ovom sektoru.

Najveći nivo podrške akcijama protiv masovnog turizma je bio u Španiji (66 odsto), a slede Francuska, Nemačka i Švedska (65 odsto), zatim Danska (63 odsto), Velika Britanija (57 odsto) i Italija (53 odsto).

''Visoki nivoi međunarodnih turista su uporni izazov za gradove širom Evrope“, rekla je Eva Satkute Stjuart, globalni rukovodilac za putovanja i turizam IouGov-a, dodavši da su ti problemi ''posebno akutni u Španiji, što se odražava u našim podacima“.

Ona je istakla da je masovni turizam izazvao zabrinutost zbog rasta troškova života, cena stanovanja i erozije kulturnog identiteta, ''iako lokalno stanovništvo takođe priznaje da postoje prednosti, kao što su otvaranje novih radnih mesta i poboljšana infrastruktura“.

Napomenula je da stanovnici većih gradova zahtevaju strože propise o smeštaju turista, dok gradovi srednje veličine promovišu vansezonski turizam.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin