Romantična večera u poslednji čas: Jednostavni recepti za ukusan Dan zaljubljenih
Komentari14/02/2024
-19:08
Put do srca za mnoge ljude vodi preko stomaka. Ako biste želeli da ovog Dana zaljubljenih impresionirate nekoga svojim kulinarskim sposobnostima, a nemate baš mnogo vremena za boravak u kuhinji, Euronews predlaže recepte, koje možete spremiti "u poslednji čas".
Za ovu gozbe potrebno je manje od jednog sata (ne računajući pranje sudova).
Predjelo: Bruskete sa pečurkama
Jedna od preporuka Euronews su i ostrige, poznate kao moćan afrodizijak, ali pošto se teško pronalaze, kao alternativa su ponuđeni brusketi sa pečurkama.
Jedan profesor Stenford univerziteta je 2016. napisao esej o tome zašto su pečurke najromantičnija hrana. Naime, one se koriste u različitim fazama proizvodnje čokolade i vina, poznate su po neverovatnoj dugovečnosti, a zna se i da neke vrste luče hemikalije slične feromonima, kako bi privukle sisare.
Gastronomski gledano, pečurke imaju moćan ukus i lake su za pripremu, a ovo su sastojci ako odlučite da njima obradujete voljenu osobu:
- Pakovanje braon šampinjona, tanko naseckanih
- Rikota ili drugi kremasti sir
- 1 kašika putera
- 1 kašika maslinovog ulja
- Balzamiko sirće
- 2 čena belog luka, sitno naseckana
- šaka svežeg, sitno naseckanog peršuna
- Kvalitetan hleb sa debelom korom nasečen na kriške
Dinstajte pečurke u mešavini putera i maslinovog ulja sa solju, biberom, belim lukom i peršunom, dok ne omekšaju i blago potamne. Na blago ugrejan hleb namažite rikotu ili drugi krem sir, pa po njemu rasporedite prodinstane pečurke.
Kriške ukrasite balzamiko sirćetom i svežim začinima, ako ih imate pri ruci.
Glavno jelo: Špageti
Svi znaju čuvenu scenu iz animiranog filma "Maza i Lunja" kada simpatični psići dele porciju špageta sa ćuftama i zatim se slučajno poljube.
Špagete su i pre tog crtaća bile poznate kao romantična hrana, a pritom laka za pripremu. Euronews predlaže dva recepta - "Cacio e pepe", italijanski specijalitet čije je ime istovremeno i opis njegovih sastojaka - sir i biber, kao i špagete sa klasičnim sosom od paradajza.
Za "Cacio i pepe" za dve osobe vam je potrebno:
- 150 grama špageta
- Oko 40 grama ili tri kašike putera isečenog na kockice
- 1 kašika sveže mlevenog crnog bibera
- 90 grama (odnosno jedna šolja) rendanog parmezana ili pekorina
Skuvajte špagete u dobro posoljenoj vodi i podesite tajmer da vas podseti da ih procedite oko jednog minuta pre vremena naznačenog na pakovanju.
U međuvremenu, otopite dve trećine putera u tiganju na srednjoj temperaturi. Zatim dodajte biber i pržite ga oko jednog minuta da zamiriše. Dodajte tome punu kutlaču vode u kojoj se kuvala testenina i pustite da se sos redukuje na niskoj temperaturi.
Kada je testenina kuvana, ocedite je i dodajte u sos, zajedno sa ostatkom putera. Kad se puter istopi, smanjite temperaturu i dodajte narendani sir. Promešajte dok ne dobijete kremast sos.
Poslužite sa još malo rendanog sira preko.
Za špagete sa klasičnim sosom od paradajza vam je potrebno:
- 150 grama špageta
- jedna konzerva paradajz pelata ili seckanog paradajza (najbolje italijanskog)
- Pola veće glavice crnog luka, sitno naseckane
- 3 čena belog luka, sitno naseckane
- 1 prstohvat šećera
- 1 kašičica suvog bosiljka ili origana (ili i jednog i drugog začina)
- 60 ml maslinovog ulja
Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj temperaturi. Prodinstajte crni i beli luk dok ne omekšaju, a zatim im dodajte paradajz, suve začin i šećer. Začinite sos solju i biberom, pa krčkajte deset do 15 minuta ili dok paradajz ne izgubi kiselost.
Kao i za prvi recept, skuvajte špagete u dobro posoljenoj vodi i podesite tajmer da vas podseti da ih procedite oko jednog minuta pre vremena naznačenog na pakovanju.
Prelijte špagete paradajz sosom i ukrasite svežim bosiljkom.
Desert: Čokoladni kolač i/ili jagode i šampanjac
Čokolada se povezuje s ljubavlju i romantikom mnogo duže nego što je Dan zaljubljenih postao komercijalan praznik.
Kakao se u različitim oblicima konzumirao još u Astečkom carstvu, a verovalo se da ima lekovita svojstva.
Slatkiši na bazi čokolade takođe su popularni pokloni na dan zaljubljenih i obično podstiču lučenje hormona koji popravljaju raspoloženje.
Kako biste napravili jednostavan čokoladni kolač, potrebna vam je mikrotalasna rerna i oko sedam minuta vremena.
Za dva kolača potrebno vam je još:
- 48 grama brašna od badema
- 30 grama kakaa u prahu
- 15 ml javorovog sirupa
- 2 kašičice kokosovog ulja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 velika jajeta
Sve što treba je da odmerite sastojke, dobro ih pomešate i podelite u dve velike šolje. Pecite ih odvojeno u mikrotalasnoj rerni minut ili dva, dok ne budu pečeni. Ako želite i ako vam je ostalo vremena, možete ih ukrasiti umućenim šlagom i bobičastim voćem.
Ako ste u prilici, možete da zasladite i jagodama, uz neko penušavo vino, budući da je to jedan od klasičnih sastojaka romantične večere.
Komentari (0)