Korisnije za zdravlje čak i od zrelog povrća: Kako da koristimo mikrobilje u ishrani i šta imamo od toga
Komentari21/02/2025
-21:45
Mikrobilje, mladi izdanci biljaka, koji se beru već nekoliko dana nakon klijanja, postali su izuzetno popularni u gastronomiji. Pored toga što su bogatog ukusa, korisni su i za zdravlje, a najnovija istraživanja pokazuju da su višestruko bogatiji nutrijentima od zrelih biljaka.
Nataša Jovanović ima svoju proizvodnju mikrobilja u Beogradu i za Euronews Srbija objašnjava da, na primer, zreli kelj na 100 grama ima 93 miligrama vitamina C što zadovoljava čak 103 procenta čovekovih dnevnih potreba za tim vitaminom, a da mikrobilje u istoj količini sadrži čak 3,4 grama tog nutrijenta.
Unsplash
Što je još važnije, pošto mikrobilje ima vrlo kratak rok upotrebe, sveža namirnica garantovano sadrži izobilje hranljivih materija.
"Mnogi se žale kako mikrobilje brzo propadne, ali to je dobra stvar, zato što je to znak da nema pesticida i mi na ovaj način u stvari zadovoljavamo dnevne potrebe, ne samo za vitaminom C, nego za svim vitaminima i mineralima koji su nam potrebni. Dvadeste grama ovog mikrobilja menja kilograme voća ili povrća koje treba da unesemo", kaže Jovanović.
A kako izgleda jedan savršen doručak uz dodatak mikrobilja, pogledajte u priloženom videu.
Komentari (0)