Zdravlje

Britanci misle da im je zdravlje slabije od Amerikanaca, a da li je to tačno?

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2024

-

10:41

Britanci misle da im je zdravlje slabije od Amerikanaca, a da li je to tačno?
Britanci misle da im je zdravlje slabije od Amerikanaca, a da li je to tačno? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Veća je verovatnoća da odrasli žitelji Sjedinjenih Američkih Država imaju viši holesterol i krvni pritisak od Britanaca, ali se u isto vreme 18 odsto odraslih u Ujedinjenom kraljevstvu izjašnjava da je slabog zdravlja, u odnosu na 12 odsto američkih Amerikanaca koji se tako izjašnjavaju, pokazala je najnovija naučna studija.

Kako je preneo Skaj Njuz, skoro 10.000 odraslih Britanaca, kao i više od 5.000 Amerikanaca od 30 do 40 godina učestvovalo je u istraživanju koje su sproveli UCL Centar za longitudinalne studije Univerziteta Oksford, Univerziteta u Sirakuzi i Univerziteta u Severnoj Karolini.

Istraživači su pronašli da je verovatnije da će odrasli u SAD imati povišeni holesterol i krvni pritisak, kao i da je 40 odsto Amerikanaca bilo gojazno, u poređenju sa 34.5 odsto Britanaca.

U isto vreme, 18 odsto ispitanih Britanaca se izjasnilo da je slabog zdravlja, u odnosu na 12 odsto Amerikanaca.

Britanci takođe češće puše svakodnevno - 28 odsto njih, u odnosu na 21 odsto Amerikanaca koji su se tako izjasnili.

Istraživači su naveli da zdravstveno stanje ispitanika u SAD "deluje kao upozorenje", dok podaci iz Britanije pokazuju kakvo bi stanje u toj zemlji bilo bez "zaštitne mreže" Nacionalne zdravstvene službe.

Doktor Čarls Bridger Statz iz UCL Centra za longitudinalne studije je rekao da razlike u zdravstvenom stanju žitelja dve zemlje mogu biti posledica "nivoa vežbanja, dijeta i siromaštva, kao i ograničenog pristupa besplatnom zdravstvu".

Studija je pokazala i da su nejednakosti u zdravstvenom stanju bile više izražene širom SAD, sa većim razlikama između siromašnijih i bogatijih krajeva društva.

Doktor Bridger Statz je kazao i da će rad na rešavanju nejednakosti u zdravstvu biti koristan.

"I u Britaniji i u SAD politike javnog zdravlja imaju tendenciju da se fokusiraju na poboljšanje zdravstvene svesti i ponašanja, od detinjstva do starijeg doba", kazao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin