Tehnologija

Može li energetski sistem SAD da izdrži uspon veštačke inteligencije: Čelnici AI kompanija na sastanku u Beloj kući

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/09/2024

-

10:15

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici najuticajnijih kompanija u Americi koje se bave veštačkom inteligencijom prisustvovali su juče iznenadnom sastanku sa najvišim državnim zvaničnicima u Beloj kući, kako bi razgovarali o jednoj od najvažnijih tema današnjice - energetskoj infrastrukturi potrebnoj za funkcionisanje AI.

Sem Altman, izvršni direktor OpenAI kompanije, koja stoji iza ChatGPT modela, kao i Rut Porat iz kompanije Google i Dario Amodei iz Anthropic-a, bili su među zvanicama, rekla je za CNN osoba bliska Beloj kući.

Sastanak, koji ranije nije najavljivan, prvo je okupljanje lidera kompanija sa državnicima, povodom ogromnih energetskih zahteva novih tehnologija. Cilj je da se nađe način da se AI održivo razvija, ali i da se preduprede bezbednosni problemi koje sa sobom nose nove tehnologije.

Energetska sekretarka Dženifer Granholm i sekretarka trgovine Đina Raimondo, kao i drugi pripadnici Bajdenove administracije takođe su prisustvovali sastanku, ali među njima nisu bili ni aktuelni predsednik, ni njegova zamenica Kamala Haris.

Tanjug/AP/Michael Dwyer

 

Posle sastanka, novinarima se obratio izvršni direktor kompanije Nvidia Džensen Huang, koji je rekao da će ubrzani razvoj veštačke inteligencije naterati velike kompanije i američku administraciju da sarađuju.

Takođe, iz OpenAi kompanije su poručili da veruju da je izgradnja infrastrukture budućnost i da je ključna za ekonomsku budućnost SAD. 

U saopštenju iz Bele kuće navodi se da su ovakvi sastanci o razvijanju i upravljanju veštačkom inteligencijom neophodni kako bi se zaštitila nacionalna bezbednost Amerike i sprečila zloupotreba veštačke inteligencije.

Naime, rapidni razvoj veštačke inteligencije koja zahteva veliku količinu energetskih resursa probudila je zabrinutost da bi mogla da ugrozi vremešnu strujnu mrežu u Americi, u vreme kada Bajdenova administracija pokušava da ubrza proces prelaska sa upotrebe uglja i drugih fosilnih goriva na "zelenije" izvore energije.

Iako AI ima potencijal da reši goruće probleme poput klimatske krize i različitih bolesti, predstavlja i podjednako kompleksan izazov, između ostalog i zato što zahteva velike količine struje.

Primera radi, samo jedan upit na ChatGPT troši oko deset puta više struje od tipičnog upita na Google pretrazi, pokazuju podaci Međunarodne agencije za energiju. U njima stoji i da će do 2026. AI industrija potrošiti najmanje deset puta više energije, nego što je to bio slučaj 2023. godine.

Goldman Sachs predviđa da će zbog AI potrošnja struje u centrima za skladištenje podataka do 2030. godine porasti za 160 posto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin