Tehnologija

Kompanija Meta nije obavestila svoje korisinke obradi podataka o ličnosti u svrhu razvoja AI: Australija odmah reagovala

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/09/2024

-

14:36

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Meta je počela su obradu podataka o ličnosti u svrhu razvoja veštačke inteligencije (AI), o čemu nije obavestila svoje korisnike. Među njima se nalaze zemlje Zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija, ali i mnoge druge zemlje iz celog sveta među kojima je i Australija.

Međutim, za razliku od ovog dela Evrope, u slučaju sa Australijom je stvar malo drugačija. Naime nadležni iz kompanije Marka Zuckerberga odazvali su se pozivu tamošnjih političara i poslali svoje direktore kako bi odgovarali na pitanja senatora na ovu temu.

Oni su morali da im objasne zbog čega australijski korisnici Facebooka i Instagrama ne mogu da spreče kompaniju Meta da koristi njihove javne objave, fotografije i sve drugo kako bi trenirali svoje jezičke modele zasnovane na veštačkoj inteligenciji. 

Nekoliko sati je trajalo ovo saslušanje u kojem su političari u Australiji tražili od direktora Meta da potvrde da li je tačno da sve ono što je postavljeno na tim društvenim mrežama, od 2007. godine, Meta može da preuzme, sem ukoliko te objave nisu zaštićene kao privatne. 

Da je to tačno, potvrdila je jedna od direktorki kompanije Meta. Međutim, ona se branila i tvrdnjom da nalozi osoba mlađih od 18 godina, nisu kompromitovani. Sa druge strane, u nastavku razgovora sa poslanicima utvrđeno je da je i ova njena tvrdnja "pala u vodu".

To je zapravo postalo jasno nakon odgovora na pitanje jednog australijskog poslanika o tome da li se to odnosi i na fotografije njegove dece koje se nalaze na njegovom nalogu jer te fotografije nisu zaštićene.

Australijance, kao i naše zvaničnike, najviše zanima kada će našim građanima i australijskim biti omogućeno da ovu opciju spreče, odnosno da spreče kompaniju Meta da koristi podatke sa naših postova. 

U kompaniji Meta rekli su da ne mogu da daju precizan odgovor na to i to obrazlažu tvrdnjom da je kompaniji potrebno mnogo podataka kako bi napravili moćne modele veštačke inteligencije koje danas u ovom trenutku razvijaju. 

Političari u Australiji nisu bili mnogo impresionirani ovim odgovorima. Oni su pokušavali da od čelnika kompanije Meta dobiju odgovor na pitanje da li oni to smatraju moralnim. Iz kompanije su na to rekli da su moralnost i etika subjektivni pojam.

Neki drugi senatori kažu da je ovo kršenje prava bez presedana, da je to nepošteno i pravo predatorsko ponašanje. 

Podsetimo, od kada je 26. juna kompanija Meta promenila pravila korišćenja svojih društvenih mreža u odnosu na sve korisnike, građani Srbije praktično više ne mogu da utiču na to što su im svi podaci koji su javni i preuzeti.

Milan Marinović, naš poverenik zaštite podataka, pokušao je da se obrati kompaniji Meta ovim povodom, ali je za razliku od Australije ostao bez odgovora.

Komentari (0)

Magazin