Tehnologija

"Prestanite da ubijate igre": Građani Evropske unije zahtevaju da se video igre spasu trajnog brisanja

Komentari

Autor: Euronews

09/08/2024

-

19:53

"Prestanite da ubijate igre": Građani Evropske unije zahtevaju da se video igre spasu trajnog brisanja
"Prestanite da ubijate igre": Građani Evropske unije zahtevaju da se video igre spasu trajnog brisanja - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Više od 200.000 građana Evropske unije potpisalo je peticiju u kojoj zahtevaju usvajanje zakona koji bi primorao vlasnike licenci video igara da sačuvaju omiljene naslove.

Iz inicijative pod nazivom "Prestanite da ubijate igre" (Stop Killing Games) kažu da mnoge igre podrazumevaju da se igrač poveže preko interneta direktno sa izdavačem i igra igru na njihovom serveru. Međutim, kada iz kompanije odluče da prekinu podršku, time uništavaju sve funkcionalne primerke igre.

"Ova praksa otima kupcima proizvod koji su platili i čini restauraciju nemogućom. To predstavlja radikalno kršenje prava potrošača, pa čak i samog koncepta vlasništva", stoji u peticiji.

Predstavnik inicijative "Stop Killing Games" Aleksej Vjalicin kaže da su kampanju pokrenuli nakon što je francuska gejming kompanija "Ubisoft" prekinula podršku za igru "The Crew" iz 2014. godine, koja ima bazu od oko 12 miliona igrača. 

"Ovi servisi nemaju rok trajanja o kom biste mogli da nešto znate, tako da na neki način možete u bilo koje doba da budete pokradeni, ako oni odluče da ugase igru. Ne vidimo to kao primer poštene prakse", kaže on za Euronews.

Iako veruje da je reč o globalnom problemu, odlučili su da kampanju pokrenu u Evropskoj uniji i to u Francuskoj, gde je baza Ubisoft-a, jer su kako kažu, prava potrošača u toj zemlji "nešto jača" nego u drugim delovima sveta.

Može li inicijativa uroditi plodom?

Peticija je predstavljena kao deo Inicijative građana Evrope, mehanizma koji omogućava predlaganje novih zakona u okviru EU. Evropska komisija moraće da razmotri predlaganje novog zakona, ako bude prikupljeno više od milion potpisa iz barem sedam država članica, a rok za to je 31. jul 2025. Osim toga, propisano je i koliki broj potpisa treba da dođe od koje od država.

Unsplash

 

Na primer, "Stop Killing Games" inicijativa stekla je potpisnike iz čak 27 država u prvih nedelju dana, ali su još daleko od potrebnog broja glasova. 

Do sada je bilo šest uspešnih Inicijativa građana Evrope od pokretanja ovog servisa 2012. uključujući i peticiju za pravo na pristup vodi i predloženu zabranu uzgoja kokošaka u kavezima.

U Velikoj Britaniji gejmeri su potpisivali sličnu peticiju, koja je prikupila 27.000 potpisnika, a na osnovu toga, tamošnja vlada naložila je proizvođačima igara da moraju da pruže jasne informacije i dozvole kontinuiran pristup igrama, ukoliko nisu naglasili da će u tačno određenom trenutku prekinuti podršku.

"Ako digitalni sadržaj ne ispunjava te uslove, potrošači imaju pravo na zamenu digitalnog sadržaja", stoji u objavi vlade Velike Britanije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin