Poznati

Nekoliko svetski poznatih bendova i autora protestuje protiv zloupotreba AI, među njima ABBA, Kazuo Išigura, Radiohed

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2024

-

18:06

Nekoliko svetski poznatih bendova i autora protestuje protiv zloupotreba AI, među njima ABBA, Kazuo Išigura, Radiohed
AP/Owen Sweeney - Copyright AP/Owen Sweeney

veličina teksta

Aa Aa

Članovi muzičkih grupa ABBA, Radiohead i The Cure pridružili su se glumcima i autorima i potpisali protestno pismo protiv korišćenja umetničkih i autorskih ostvarenja za izgradnju alatki veštačke inteligencije (AI).

To pismo, koje je objavljeno u utorak, potpisale su hiljade umetnika da bi poslali javno upozorenje o AI alatima koji mogu generisati sintetičke slike, muziku i tekstove, prenosi AP.

"Neovlašćena upotreba kreativnih ostvarenja za unapređenje generativne veštačke inteligencije predstavlja značajnu, nepravednu pretnju za egzistenciju ljudi koji stoje iza tih dela i to se ne sme dozvoliti", navodi se između ostalog u protesnom pismu.

Među potpisnicima su Bjern Ulveus iz švedske grupe ABBA, Robert Smit iz benda The Cure, Tom Jork i članovi njegove grupe Radiohead, kao i pisci, uključujući nobelovca Kazua Išigura i glumci Džulian Mur, Kevin Bejkon i Rosario Doson.

Najprodavaniji romanopisac Džejms Paterson potpisao je još jedno otvoreno pismo prošle godine u okviru protesta udruženja autora ''Authors Guild''.

Nakon toga saveznom sudu u Njujorku podneta je tužba protiv kompanija koje su zloupotrebljavale veštačku inteligenciju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin