Poznati

Norveška princeza i američki šaman - desiće se: Počele svečanosti povodom neobičnog venčanja

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2024

-

11:46

Norveška princeza i američki šaman - desiće se: Počele svečanosti povodom neobičnog venčanja
Norveška princeza - Copyright Hakon Mosvold Larsen/NTB via AP

veličina teksta

Aa Aa

Svečanosti povodom venčanja norveške princeze Marte Luiz i njenog američkog partnera, samozvanog šamana Dereka Vereta, počele su danas, a stotine gostiju stižu u grad Alesund na zapadu Norveške.

Gosti će kasnije danas otputovati morem do sela Geirangera na obali fjorda koji je proglašen za svetsku baštinu Uneska, preneo je BBC. 

Par će se potom venčati na privatnom događaju u subotu, uz tradicionalni obred norveške crkve.

Venčanju će prisustvovati članovi švedske kraljevske porodice, kao i neke poznate ličnosti uključujući američku rijaliti zvezdu i manekenku Sintiju Bejli.

Norveški mediji su javili da su gosti zamoljeni da ne koriste mobilne telefone ili kamere tokom proslave i da ne objavljuju ništa na društvenim mrežama.

Princeza Marta Luiz (52) i Veret (49) objavili su veridbu 2022. godine. Starija ćerka norveškog kralja Haralda, ranije je bila udata za pokojnog pisca i umetnika Arija Bena sa kojim ima tri ćerke - Mod, Liju i Emu. 

Njih dvoje su se razveli 2017. godine, a Ben je preminuo na Božić 2019. godine.

Marta Luiz je već decenijama izazivala kontroverze u Norveškoj zbog učešća u alternativnim metodama lečenja, a izgubila je počasnu titulu kraljevskog visočanstva 2002. godine kako bi joj bilo dozvoljeno da pokrene sopstveni biznis. 

Veret navodi na svom sajtu da je on šesta generacija šamana, kao i da mu je, kada je bio dete, jedan rođak predvideo da će se jednog dana oženiti princezom Norveške.

Međutim, mnogi Norvežani još nisu u potpunosti prihvatili Vereta, smatrajući da postoje mnoge kulturološke razlike, prenosi BBC.

Kada je veridba prvi put objavljena, norveška državna televizija NRK javila je da će se Veret preseliti u Norvešku i pridružiti se kraljevskoj porodici bez titule. 

On i Marta Luiz su sada navodno kupili kuću u Norveškoj.

Njen mlađi brat, prestolonaslednik Hakon, naslediće svog oca na mestu kralja.

Komentari (0)

Magazin