Poznati

"Frojd je bio pogrešno shvaćen, nije bio toliko opsednut seksom", tvrdi neuropsiholog Mark Solms:

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2024

-

23:57

"Frojd je bio pogrešno shvaćen, nije bio toliko opsednut seksom", tvrdi neuropsiholog Mark Solms:
"Frojd je bio pogrešno shvaćen, nije bio toliko opsednut seksom", tvrdi neuropsiholog Mark Solms: - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski neurolog i osnivač psihoanalize Sigmund Frojd je bio "pogrešno shvaćen" i nije bio toliko opsednut seksom, rekao je poznati južnoafrički psihoanalitičar i neuropsiholog Mark Solms.

Solms je revidirao englesko izdanje Frojdovog ključnog dela - "Tumačenje snova" - i na taj način ispravio nekoliko grešaka u prevodu, čime je definitivno osporena uobičajena zabluda da je Frojd verovao da erotski nagon stoji iza većeg dela ljudskog ponašanja, preneo je Gardijan.

Solmsov revidirani prevod pokazuje da Frojd nije zaista mislio da sve naše fantazije u snovima predstavljaju potisnutu erotiku.

"Frojd je imao veoma široko razumevanje seksualnosti. Za njega je svaka aktivnost koja je bila traženje zadovoljstva samog po sebi, sve što se radi samo u svrhu zadovoljstva, a ne u praktične svrhe - bila 'seksualna', naveo je Solms.

Prema njegovim rečima, Frojd je na taj način opisao ponašanje kao što je beba koja siše lutku ili dete koje šutira loptu ili se ljulja na ljuljašci.

"To je proširilo značenje reči (seksualno) toliko daleko od uobičajene upotrebe da je dovelo do značajnog nerazumevanja njegovih teorija. Kasno u svom životu, Frojd je to priznao", rekao je Solms.

Standardni engleski prevod Frojda sačinio je Džejms Streči i štampan je 1950-ih i 60-ih godina, a sada je Solms, koji govori nemački, uklonio greške i postavio reč "seksualno” u kontekst. 

 "Daleko od promovisanja anarhije ili seksualnog oslobođenja, Frojd je bio društveno konzervativni mislilac koji je želeo da uspostavi red, a ne da uputi izazov konvencijama", rekao je Solms.

Celokupno Solmsovo revidirano standardno izdanje Frojda koje sadrži 24 toma, naručilo je Britansko psihoanalitičko društvo da obeleži 50. godišnjicu objavljivanja poslednjeg segmenta Frojdovih dela i biće objavljeno u Velikoj Britaniji 19. septembra.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin