Nauka

Revolucija za buduće pohode u svemir: Maskov SpaceX uspešno prizemljio "Starship Super Heavy booster"

Komentari

Autor: BBC

13/10/2024

-

16:27

Revolucija za buduće pohode u svemir: Maskov SpaceX uspešno prizemljio "Starship Super Heavy booster"
Revolucija za buduće pohode u svemir: Maskov SpaceX uspešno prizemljio "Starship Super Heavy booster" - Copyright Tanjug AP/SpaceX via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija SpaceX Ilona Maska lansirala je Starship, najmoćniju raketu na svetu. Tokom ovog leta SpaceX je uspeo da izvede nešto što nikada nije učinjeno.

Prvi put kompanija je pokušala da vrati i sigurno prizemlji raketni nosač nazvan Super Heavy. Nakon lansiranja nosač se vratio prema lansirnom mestu. 

Za razliku od prethodnog leta, kada je buster pljusnuo u Indijski okean, ovog puta se on usporio i lagano spustio nazad ka lansirnoj platformi da bi ga uhvatio par džinovskih mehaničkih ruku – u onome što je poznato kao "manevar štapićima", prenosi BBC.

"Ovo je potpuno ludo", vrisnula je inženjerka SpaceX-a Kate Tice tokom prenosa uživo.

Iako je misija nosača Super Heavy završena, letelica Starship još uvek leti kroz svemir. Nakon odvajanja letelica je upalila motore i sada klizi kroz svemir. Let traje otprilike sat vremena.

U 15:26 po našem vremenu Starship je ponovo ušao u Zemljinu atmosferu, što je još jedan visokorizičan, ključan trenutak današnjeg leta. Letelica je izvela manevar sletanja iznad Indijskog okeana.

U 15:30 Starship je sletio u okean. 

Ovo je peti test Starshipa. Posljednji je izveden u martu ove godine. Svemirska letelica tada je daleko nadmašila svoja dva prethodna leta, koji su bili prekinuti eksplozijama nekoliko minuta nakon lansiranja.

"To je bilo apsolutno neverovatno", piše britanski medij, jer je Starshipov Super Heavy booster prvi put sleteo u Teksas.

Visok skoro 121 metar, prazan Staršip je napravio luk iznad Meksičkog zaliva, nakon čega se uputio ka odredištu. Prethodna četiri Staršipa su eksplodirala, ili ubrzo nakon poletanja ili dok su uranjali u more. Spejsx je nakon toga nadogradio softver i preradio toplotni štit.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin