Biznis lideri

Ko će biti prvi bilioner: Analiza predviđa da ćemo odgovor dobiti za tri godine

Komentari

Autor: Euronews

11/10/2024

-

13:14

Ko će biti prvi bilioner: Analiza predviđa da ćemo odgovor dobiti za tri godine
Ko će biti prvi bilioner: Analiza predviđa da ćemo odgovor dobiti za tri godine - Copyright AP/John Locher, Tanjug/AP/Susan Walsh, AP/David Zalubowski

veličina teksta

Aa Aa

Nekada je sinonim za bogatu osobu bio milioner, međutim, velikim usponom tehnološke industrije jedan broj individualaca uspeo je da stekne bogatstvo od deset cifara, te već godinama na vrhu Forbsove liste vidimo samo milijardere. Nameće se pitanje ko će među njima prvi da stekne status bilionera, i kada?

Izvršni direktor kompanije Meta Mark Zakerberg, jedan od najbogatijih ljudi na svetu, nedavno se pridružio ekskluzivnoj grupi onih čije je bogatstvo dostiglo ili premašilo 200 milijardi dolara (182,57 milijardi evra).

Time se uključio veoma elitnom klubu koji je pre njega imao svega dva člana – osnivača Amazona Džefa Bezosa i izvršnog direktora Tesle Ilona Maska.

Zakerbergovo bogatstvo se uglavnom pripisuje njegovoj poziciji najvećeg akcionara Mete, matične kompanije društvenih mreža Fejsbuk, Instagram i Treds, kao i platforme za ćaskanje VatsAp.

Industrija sa najviše bogataša

Prema Blumbergovom indeksu milijardera, tri najbogatija pojedinca na svetu dolaze iz tehnološke industrije, a ako posmatramo top deset, čak je njih osmoro iz te industrije.

Među njima možemo da vidimo ime suosnivača Majkrosofta Bila Gejtsa, kao i izvršnog direktora softverske kompanije "Orakl" Lerija Elisona.

Kada govorimo o bilionerima, važno je naglasiti da, iako nijedan individualac nema taj status postoje kompanije čija se vrednost meri sa trinaest cifara.

Prema nedavnom izveštaju Akademije Informa Konekt kompanije Majrkosoft, Epl, Nvidia, Alfabed i MEta, vrednuju se na bilion dolara od jula 2024. godine.

Isti izveštaj je istraživao koji od današnjih multimilijardera će najverovatnije dostići status bilionera, uz predviđanja da bi svet mogao da vidi svog prvog bilionera za svega tri godine.

 

chart visualization

 

Ko će biti prvi bilioner na svetu?

Vodeći na listi je bio Ilon Mask koji bi mogao da postane prvi bilioner do 2027. godine, sa neto vrednošću koja "raste prosečnom stopom od 109,88 odsto svake godine".

Većina Maskovog bogatstva dolazi iz Tesle, svetskog prvaka u  proizvodnji automobila, kao i zahvaljujući njegovim deonicam u privatnoj kompaniji SpejsEks.

On takođe poseduje oko 79 odsto kompanije pod koju potpada društvena mreža X, koji je kupio 2022. za 44 milijarde dolara (oko 39,6 milijardi evra), iako je njegova vrednost od tada značajno pala.

Milijarder takođe ima udela u nekoliko sartap kompanija: Neuralink, "The Boring Company" i XAI.

Mogao bi da ga prati Gautam Adani, osnivač Adani grupe, sa sedištem u Indiji, za koga se očekuje da do 2028. dostigne status bilionera.

Iste godine, Džensen Huang, jedan od osnivača kompanije NVIDIA vredne bilion dolara, očekuje se da postane sledeći bilioner u tehnološkoj industriji, sa godišnjom stopom rasta neto vrednosti od skoro 112 procenata.

Od svih 28 pojedinaca za koje se predviđalo da će postati bilioneri u narednih 30 godina, jedanaestoro je iz tehnološke industije.

Lista je uključivala druga velika imena u industriji kao što su Mark Zuckerberg, Leri Pejdž, Džef Bezos, Zhang Iiming, osnivač TikTok-ove matične kompanije Bajt Dens, i Bill Gates, koji je zaokružio listu.

Komentari (0)

Biznis