Nauka

Jedinstven prizor na nebu: Kometa koju su prošli put zapazili neandertalci večeras će se videti golim okom

Komentari

Autor: The Guardian, Euronews Srbija

12/10/2024

-

17:02

Jedinstven prizor na nebu: Kometa koju su prošli put zapazili neandertalci večeras će se videti golim okom
12P/Pons-Brooks - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zaljubljenici u astronomiju za vikend će imati jedinstvenu priliku da golim okom vide kometu C/2023 A3 (Ziđinšan-Atlas), koja je poslednji put bila vidljiva kada su neandertalci hodali Zemljom.

Naučnici je nazivaju kometom veka, treba joj čak 80.000 godina da napravi krug oko Sunca, a otkrivena je tek u januaru 2023. godine.

Oni koji vole da posmatraju noćno nebo na južnoj hemisferi već su primetili kometu A3, dok će od vikenda biti vidljiva i na severnoj hemisferi, saopštilo je britansko Kraljevsko astronomsko društvo, prenosi Guardian.

U zavisnosti od oblačnosti, od 12. do 30. oktobra ljudi će moći da vide kometu dvogledom ili čak golim okom. Najbliže našoj planeti biće upravo u subotu, na udaljenosti od oko 71 milion km.

Dr Gregori Braun, stariji astronom u Kraljevskoj opservatoriji Grinič, za britanski list je rekao da se veruje kako ova kometa stiže iz Ortovog oblaka, na spoljnoj granici solarnog sistema.

"Ovo je ogroman, grubo rečeno sferični region oko Sunca, u kome se nalaze ledeni ostaci formiranja našeg Sunčevog sistema" naveo je on.

Da bi videli kometu, posmatrači zvezda bi trebalo da pogledaju na zapad odmah nakon zalaska sunca. Rep komete, za koji se smatra da je dugačak oko 29 km, biće najvidljiviji na noćnom nebu.

"Komete vidljive golim okom veoma su retke, a ova ima potencijal da bude najsjajnija na nebu u poslednjih nekoliko decenija" objasnio je Braun.

Gde se tačno kometa nalazi možete pratiti uživo na mapi neba klikom OVDE. Samo je potrebno da obeležite vašu lokaciju u gornjem levom uglu.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin