Nauka

I Srbija se uključuje u svemirska istraživanja: Uskoro lansiranje prvog srpskog satelita za proučavanje Sunca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/08/2024

-

14:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Prvi srpski satelit po imenu "Mozaik" trebalo bi da se lansira krajem 2025. ili početkom 2026. godine, a u orbiti će se zadržati dve do tri godine i koristiti u naučne svrhe. Time bi se naša zemlja priključila grupi od 106 zemalja u svetu koje već imaju razvijen neki kosmički program.

Satelit, težak oko 1,5 kilograma, spada u grupu nanosatelita, a pravi ga Astronomska opservatorija uz pomoć Mašinskog, Elektrotehničkog i Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Instituta "Mihajlo Pupin". Naučni saradnik Astronomske opservatorije u Beogradu Milan Stojanović za Euronews Srbija objašnjava da projekat ima više ciljeva.

"Jedan od glavnih je da naučimo kako sve funkcioniše sa satelitskim tehnologijama, sa izradama, testiranjem, integracijom i na kraju slanjem satelita. Primarni objektiv misije, kako se to često definiše, je posmatranje Sunca u rendgenskom domenu zračenja u elektromagnetnom spektrumu", objašnjava Stojanović.

Euronews Srbija

Naučni saradnik Astronomske opservatorije u Beogradu Milan Stojanović 

On kaže da će satelit nositi spektrometar, koji će beležiti zračenje Sunca, koje Zemljina atmosfera inače u potpunosti blokira. Pošto nema mnogo podataka o tom zračenju, naučnici na tom polju vide priliku za značajnije naučne rezultate. Pored toga, satelit će nositi i malu kameru koja će praviti snimke Zemlje iz orbite. 

"Ne pričamo o snimcima neke ogromne rezolucije - Google može da ponudi veću rezoluciju - ali ne može da vam ponudi svaki dan. Ovaj naš satelit će jednom dnevno preletati iznad Srbije i mi ćemo moći da dobijemo praktično svakodnevne snimke", kaže naučnik. 

Iako je satelit malih dimenzija - 30x10 centimetara - procenjuje se da je mala šansa da ga ošteti nešto od velike količine svemirskog otpada koji se već nalazi u orbiti. Kada završi svoju misiju, postepeno će se spuštati ka Zemlji, dok ne prođe kroz atmosferu u kojoj će sagoreti.

Iako je plan da se barem delimično pravi u Srbiji, neće biti lansiran sa njene teritorije.

"Potražićemo više ponuđača - Kina, Rusija, Amerika, i Evropa imaju svoje lansirne rampe, tako da ćemo to prosto kupiti kao uslugu", kaže Stojanović.

On naglašava da ideja nije da se svaki segment projekta realizuje u Srbiji, nego da se postepeno uključuje u Svemirska istraživanja.

"Treba u nekoj skorijoj budućnosti da osnujemo i neku kosmičku agenciju, i mi se nadamo da ćemo sa jednim ovako malim projektom za početak u stvari uspeti da uspostavimo neke temelje za kasniji razvoj u celoj ovoj industriji", zaključuje Stojanović za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Magazin