Šta zapravo znamo o pomorandžama, kako je kvasac svuda oko nas: Nova knjiga pretvara kuvanje u hemijske eksperimente
Komentari25/12/2024
-20:55
Knjiga "Naučni kuvar" koja je prvi put predstavljena na Beogradskom sajmu knjiga ove jeseni zamišljena je kao odličan alat za zajedničke aktivnosti deca i roditelja, koji će postati učenje i primenu naučnih veština, razviti fokus i kreativno razmišljanje najmlađih.
Autorka ove nesvakidašnje knjige s receptima je doktorka genetike, biološkinja i prva dobitnica stipendije "Marija Kiri" u Srbiji, Zorana Kurbalija Novičić.
"U nauci 20 godina. a mama sam poslednjih 15. U kuhinji vidite toliko mogućnosti da je pretvorite u laboratoriju. Date deci mogućnost da budu radoznali i otvore frižider kada god žele. Uzmu, umažu se, prospu, probaju, pomešaju i postavljaju pitanja. I onda bih ja pokušavala da im dam odgovore", rekla je Kurbalija Novičić govoreći o tome kako je došla na ideju da objavi ovaj kuvar.
Autorka podvlači da za korišćenje ovog kuvara sa našim najmlađima nije uopšte potrebno da se vešto snalazimo u kuhinji, već samo dobra volja i radoznalost. Ona podvlači da deci objašnjava da je neophodno pripremiti laboratoriju, odnosno otići u nabavku, a posle eksperimenata i očistiti laboratoriju, drugim rečima oprati suđe.
U knjizi ima nekoliko recepata koji uključuju kvasac, pravljenje hleba itd.
"Tu dolazimo do vrlo zanimljive stvari – šta je zapravo kvasac? Šta mi o tome znamo i šta možemo zapravo decu da naučimo o tome? Ne biste verovali, ali oko nas ima hiljadu vrsta kvasta koje lete, i da spustimo času s vodom i malo brašna kvasci bi leteli kao blesavi u tu čašu", objašnjava doktorka genetike.
Naučni eksperimenti za decu u supermarketima
Zorana Kurbalija Novičić je mnogo godina živela u Švedskoj, gde je organizovala programe za dečije rođendane, gde bi promovisala nauku na veoma jedinstven način.
"Ja dođem na dečiji rođendan, koristim bombone, pravimo sladoled, pravimo čokoladu i deca naprave sve što njima potrebno da se posluže na tom rođendanu, a na kraju nauče nešto i o masnim kiselinama, i o hemiji, i o fizici, i o biologiji", objasnila je naučnica.
Ona dodaje da nije htela samo da dođe do dece, čiji roditelji hoće da ih odvedu na sajam nauke, već sve mališane, tako je odlučila da eksperimente vrši na mestu gde tokom dana prođe više hiljada porodica .
"Ja sam počela da pravim događaje po supermarketima, gde bi se ja nakačila na frižider sa mlekom i počela tamo da prezentujem eksperimente sa mlekom. Tako da sam dotakla decu koja su doša samo u kupovinu. Roditelji su na početku zbunjeni, misleći 'Bože što radi ovo osoba, ovo nije muzej', ali na kraju to se svede na božanstvenu aktivnost. Oni ponesu kući nešto iz te kupovine, nauče i nastave da istražuju", kaže autorka knjige "Naučni kuvar".
Više o eksperimentima koje možete da predstavite svojoj deci, koristeći ovu knjigu, odnosno o tome kako je autorka ove knjige završila u Švedskoj pogledajte video snima k na vrhu teksta.
Komentari (0)