Nauka

Bliži se kraj Međunarodne svemirske stanice: NASA odabrala SpaceX kompaniju da orbitalni naučni centar obori u okean

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2024

-

12:06

Bliži se kraj Međunarodne svemirske stanice: NASA odabrala SpaceX kompaniju da orbitalni naučni centar obori u okean
Tanjug/AP/NASA - Copyright Tanjug/AP/NASA

veličina teksta

Aa Aa

Američka svemirska agencija NASA je odabrala kompaniju SpaceX Ilona Maska da obori Međunarodnu svemirsku stanicu na kraju njenog "radnog veka".

Kompanija sa sedištem u Kaliforniji će početkom sledeće decenije izgraditi letelicu sposobnu da "gurne" u Tihi okean platformu tešku 430 tona koja se nalazi u orbiti, prenosi BBC.

Ugovor za ovaj posao vredan je 843 miliona dolara.

Prvi elementi svemirske stanice lansirani su 1998. godine, a kontinuirane operacije posade počele su 2000. godine.

Stanica kruži oko Zemlje svakih 90 minuta na nadmorskoj visini nešto iznad 400 kilometara i bila je dom hiljada naučnih eksperimenata, pri čemu su istraživane sve vrste fenomena, od procesa starenja kod ljudi do formule za nove vrste materijala.

NASA je proučavala različite opcije za uklanjanje stanice po završetku njene misije. To uključuje rastavljanje stanice i korišćenje novijih elemenata u platformi sledeće generacije. Druga ideja je bila da se jednostavno preda nekom komercijalnom preduzeću da ga pokreće i održava.

Sva ova rešenja, međutim, povlače različite komplikacije u pogledu složenosti i troškova. Ni NASA ni SpaceX nisu objavili detalje dizajna "tegljača" koji će gurnuti stanicu u Tihi okean, ali će biti potreban značajan potisak da bi se ova ogromna platforma bezbedno usmerila u atmosferu na pravom mestu i u pravo vreme.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin