Aktuelno iz kulture

"Jedan slikar, 15 fotografa, 30 umetničkih dela": Konceptualna izložba u Legatu Petra Lubarde

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2024

-

10:19

"Jedan slikar, 15 fotografa, 30 umetničkih dela": Konceptualna izložba u Legatu Petra Lubarde
"Jedan slikar, 15 fotografa, 30 umetničkih dela": Konceptualna izložba u Legatu Petra Lubarde - Copyright Plakat/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Konceptualna izložba "Petar Lubarda: Jedan slikar, 15 fotografa, 30 umetničkih dela" posvećena delima jugoslovenskog slikara Petra Lubarde otvorena je večeras u Legatu tog umetnika u Beogradu. 

Sekretarka za kulturu grada Beograda Nataša Mihailović Vacić je, otvarajući izložbu, izjavila da su u kući velikog umetnika spojene dve umetnosti - slikarstvo i fotografija.

"Oni se susreću i pružaju jedno sasvim novo viđenje Lubardinog stvaralaštva. Kao što je Lubarda u svojim delima hrabro prelazio granice konvencionalnog i otvarao vrata nepoznatom, tako su i naši izvrsni fotografi zakoračili u njegov svet, ali ga istovremeno transformisali kroz prizmu svog umetničkog izraza", naglasila je Mihailović Vacić.

Autorka izložbe Duška Jovanić ocenila je da je Lubarda bio jedan od naintrigantnijih ljudi svog vremena.

"Pre svega društvenog i kulturnog života posleratnog Beograda i čini mi se da su fotografi uspeli da zavire iza kulisa njegovog zanimljivog života i svakodnevice koju je delio sa svojom suprugom Verom Lubardom", rekla je Jovanić. 

Predsednik "Color Press Grupe" organizator izložbe i autor koncepta Robert Čoban objasnio je da je Lubarda delovao kao težak, ali inspirativan zadatak.

"Naša ideja je da kroz ovakve popularne koncepte promovišemo tradicionalnu umetnost, naše najveće umetnike i naše fotografe", rekao je, između ostalog, Čoban.

Direktor Kuće legata Filip Brusić-Renaud poželeo je dobrodošlicu prisutnima u kuću kojoj je "veliki slikar živeo i stvarao".

"Osim što se navršila 50. godina od smrti Lubarde, u ovoj godini obeležavamo i 20.  godina od osnivanje kuće legata. Kuća legata je ustanova kulture koji je osnovao grad Beograd 2004. godine, sa zadatkom da brine i stara se o poklonima i zbirkama, koje su gradu Beogradu ostavili njegovi istaknuti žitelji i umetnici", objasnio je Brusić-Renaud.

Posetioci izložbe imaju priliku da pogledaju postavku Lubardinih 30 umetničkih dela, među kojima su "Aquarius", "Čovek i zveri", "Bik i oblak" i "Glava rudara".

Tu su i "Mačak", "Crni panter" i "Napušteni brod".

Pored toga, imaju priliku da pogledaju i autorski rad 15 fotografa među kojima su Marko Krunić, Boogie, Vuk Vidor, Vukica Mikača, Jasna Prolić, Monika Pavlović i Vuk Dapčević.

Tu su i fotografije od Katarine Batut, Severne Zolak, Nebojše Babića, Miše Obradovića, Sanje Stefanović, Aleksandra Crnogorca, Gorana Popovskog i Jakova Simovića.

U legatu su izloženi i lični dokumenti umetnika, pisma, materijal za slikanje i fotografije sa njegovim likom.

Otvaranju izložbe prisustvovali su ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura, ambasador Italije u Srbiji Luka Gori, kao i drugi brojni gosti i poštovaoci umetnosti.

Izložba je realizovana u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Skupštine grada Beograda i biće otvorena za posetioce do 1. januara 2025. godine.

Komentari (0)

Kultura