Aktuelno iz kulture

Premijera opere "Vampir" u režiji Jurisa Aleksandrova sutra u Madlenianumu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/10/2024

-

16:35

Premijera opere "Vampir" u režiji Jurisa Aleksandrova sutra u Madlenianumu
Premijera opere "Vampir" u režiji Jurisa Aleksandrova sutra u Madlenianumu - Copyright Promo/Marat Shakhmametiev

veličina teksta

Aa Aa

Premijera opere "Vampir" kompozitora Hajnriha Maršnera biće održana sutra na Velikoj sceni Madlenianuma u režiji operskog reditelja Jurisa Aleksandrova, u izvođenju ansambla Opere Sankt Peterburg pod dirigentskom palicom Maksima Valjkova.

Operski reditelj Juris Aleksandrov poznat je po postavci malo izvođenih dela i modernim režijama, režirao je nemačku romantičnu operu koja priča o mračnoj strani ljudske prirode, ljubavi, izdaji i iskupljenju, saopštilo je pozorište.

Opera će biti izvedena u dva čina u trajanju od dva časa i 50 minuta.

Ansamblom Opere Sankt Peterburga diriguje Maksim Valjkov, scenograf i kostimograf je Vjačeslav Okunjev, hor-majstor je Igor Potocki, koreograf Vasil Panajotov, dizajner svetla Azat Iulbarisov, a video art je uradio Georgij Saveljev, libreto je napisao Vilhelm Avgust Volbrik na osnovu istoimene drame Hajnriha Ludviga Ritera.

Kako je navedeno, operska predstava prati priču vampira Lorda Rutvena koji saznaje da će umreti ukoliko ne žrtvuje tri nevine devojke u roku od 24 sata.

Promo/Marat Shakhmametiev

 

Aleksandrov je svetski operski reditelj, narodni umetnik Rusije i osnivač, rukovodilac i umetnički direktor Državne opere Sankt Peterburga.

"Kod nas se izvode praktično svi operski hitovi, ali meni kao reditelju uvek je interesantno da otkrivam nova dela", rekao je Aleksandrov.

Dodao je da retko izvođenim operama treba pristupiti ozbiljno.

"Ako se odlučimo za retko izvođenu operu, moramo biti svesni da je u našim rukama remek-delo, pa mu tako treba i pristupiti, krajnje ozbiljno", istakao je Aleksandrov.

Ukazao je da radeći na različitim operama proširuju se horizonti za umetnike i pevače.

"Stalno ponavljanje jednih te istih dela sužava njihove mogućnosti, a nama je važan svaki savremeni pevač i umetnik koji ume da svira i peva na visokom nivou", naglasio je Aleksandrov.
On je rekao da smatra da je Maršnerova muzika izvanredna.

Promo/Marat Shakhmametiev

 

"On je pravi pozorišni kompozitor koji stvara dramski sudar s toliko detalja, tako hrabro, samouvereno i jasno da reditelj može samo da se prepusti ovom talasu emocija i muzike i natera sebe i izvođače da se potpuno predaju ovom elementu", rekao je Aleksandrov.

Dodao je da opera nema scene mučenja, jer on ne želi da pravi horor priču.

"Naša produkcija pre svega prikazuje patnju nesrećnog bića koga je sudbina pretvorila u vampira, u monstruma, ali u njemu i dalje postoje ostaci ljudske svesti. Proučavanje pojedinaca podložnih ovoj strašnoj bolesti je meni vrlo interesantno", zaključio je Aleksandrov.

Premijera opere održana je 29. marta 1828. godine u gradskom pozorištu u Lajpcigu uz prisustvo Riharda Vagnera čiji je "Leteći Holanđanin" inspirisan baš ovom operom.

Zajedno sa operama "Hans Hajling", "Templar" i "Jevrejka", smatra se jednim od najboljih dela Maršnera.

Komentari (0)

Kultura