Aktuelno iz kulture

Sergej Polunjin održao master klas u Madlenianumu: Muzika donosi svetlost u život

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2024

-

14:07

Sergej Polunjin održao master klas u Madlenianumu: Muzika donosi svetlost u život
Sergej Polunjin održao master klas u Madlenianumu: Muzika donosi svetlost u život - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Baletski umetnik Sergej Polunjin održao je danas master klas za sve ljubitelje igre u Operi i teatru "Madlenianum" u Beogradu.

Ukrajinsko-ruski umetnik je na velikoj sceni održao čas baleta prolaznicima završnih razreda baletske škole "Lujo Davičo".

Pre početka časa rekao je da mu je želja da umetnicima ostavi nešto što će koristiti u budućnosti u životu i u plesu.

"Imam samo jedan čas da vas naučim nešto čega ćete se sećati", rekao je Polunjin koji je dočekan glasnim aplauzom.

Neki od saveta bili su da razmišljaju o tome šta rade, kako da poprave pokrete, kada da počnu sa plesom, a kada da se zaustave, kako da poprave držanje, disanje i celokupni performans.

Posetioci master klasa imali su priliku da saznaju više o umetničkoj igri i veštinama koje je Polunjin sticao tokom bogate karijere na svetskim scenama.

Nakon masterklasa razgovarao je sa poštovaocima baleta i delio im, kako profesionalne, tako i životne savete o tome kako da postanu uspešni u tome što rade. Pored toga, posetioci su imali priliku da mu postave pitanja o njegovoj karijeri i profesionalnom putu.

Razgovarajći sa publikom rekao je da smatra da iako često tumači teške dramatične uloge, da su ipak komedije teže za izvođenje, ali da je uvek otvoren i za laganije karaktere.

Tanjug

 

"Kada igram nisam uvek ograničen samo na elemente klasičnog baleta, tu su i delovi folklora, hip hopa, gimnastike, koji moraju da se objedine u jedan zajednički izraz", objasnio je Polunjin.

On je istakao da je muzika ono što ga inspiriše i da je vrlo važno da se umetnik saživi sa njom.

"Muzika donosi svetlost u život, sve je drugačije kad je muzika tu. Naravno, svi elementi su podjednako važni, i svetlo i muzika i koreografija, ali muzika oživljava", rekao je čuveni baletski umetnik, istakavši da i kada se osećao najteže da ga je muzika oporavljala.

Na pitanje o izazovima u karijeri, istakao je da mu je najteže kada mora da osmisli neki potpuno nov komad.

"Na početku karijere mogao sam da igram samo jedan minut, a danas postoji produkcija u komadu 'Majstor i Margarita' koji traje po 4 sata...", naveo je Polunjin.

Prema njegovim rečima, najizazovniji je za njega je Danteov solo balet "Božanstvena komedija" u tri čina gde igra sam i više od dva sata.

"Izazovi su i brzina učenja i povrede. Kada se povredimo moramo da pričvrstimo trakama članke i da uspostavio mentalni balans bez obzira na povredu i da odamo utisak da je sve u najboljem redu", istakao je Polunjin.  

Polunjin smatra da je najvažnije za svakog umetnika da pronađe umetničku i materijalnu slobodu, a da je za to potrebna hrabrost.

Polunjin je kao baletski umetnik, holivudski glumac, akter dokumentaraca, model i koreograf, prepoznat po višestrukom talentu širom sveta.

Osnivač je fondacije "Sergej Polunjin", a sutra će izvesti balet "Raspućin" na velikoj pozornici obnovljenog "Sava centra" u okviru dvodnevne manifestacije "Opera & Ballet Nights".

Komentari (0)

Kultura