Aktuelno iz kulture

Opera "Sestra Anđelika" premijerno izvedena u Madlenijanumu

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2024

-

22:49

Opera "Sestra Anđelika" premijerno izvedena u Madlenijanumu
Opera "Sestra Anđelika" premijerno izvedena u Madlenijanumu - Copyright Unsplash/Kazuo ota

veličina teksta

Aa Aa

Opera "Sestra Anđelika" italijanskog operskog kompozitora Đakoma Pučinija, a pod dirigentskom palicom Stefana Zekića izvedena je premijerno u Operi i teatru "Madlenianum" u Beogradu.

Operska predstava koja obeležava sto godina od smrti Pučinija, kroz jedan čin, prikazuje Anđelikin svet ispunjen tugom i čežnjom za sinom kojeg nikad nije videla. Publika je imala priliku da pogleda operu izvedenu kroz snažan vokal glavne junakinje sestre Anđelike koju tumači Jelena Radovanović.

Ona kroz emotivne arije "Senza mamma", "Adio, del passato"... reflektuje svoje osećaje i sećanja na prošlost. Dueti i podrška ostalih uloga dodatno su oslikavali momenat u kojem Anđelika saznaje vesti o gubitku deteta.

Neke od uloga tumače i Martina Kolješnić, Nataša Rašić, Vera Zečević, Tamara Ružić, Nevenka Matić, Sara Krzalić i Angelina Grleko.

Delo napisano po tekstu drame Đovakina Forcana posebno je naglašeno u momentu kada Anđelika odluči da zbog gubitka sebi oduzme život. Scenografija Dunje Kostić naglasila je emocije umetnica, dok su kostimi Katarine Grčić Nikolić dublje istakli karakter i temu izvedbe. Svetlosni efekti pojačali su dramatičnost scena.

Kraj je obeležio poklon umetnika koji su nagrađeni višeminutnim aplauzom. "Sestra Anđelika" predstavlja drugi deo Pučinijevog Triptiha koji čine i "Plašt" i "Đani Skiki". Režiju potpisuje Ana Grigorović, a gost je izraelski dirigent Adi Bar Soria. Ovaj koncert obeležio je kraj edicije Letnje operske akademije "Rosi fest" koji je počeo 20. septembra.

Događaj su podržali Ministarstvo kulture, Ambasada Izraela, Italijanskog instituta za kulturu i Jevrejska opština Beograd.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura