Aktuelno iz kulture

Ana Grigorović: Opera "Sestra Anđelika" prića o ženskim pravima

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2024

-

11:15

Ana Grigorović: Opera "Sestra Anđelika" prića o ženskim pravima
Ana Grigorović: Opera "Sestra Anđelika" prića o ženskim pravima - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Opera "Sestra Anđelika" rediteljke Ane Grigorović premijerno će se odigrati večeras u Madlenijanumu, u završnici četvrte letnje operske akademije "Rossi Fest”.

Grigorović je rekla da se širom sveta obeležava 100 godina od smrti Đakoma Pučinija, a njoj lično je posebno drago što sa "Sestrom Anđelikom" zaključila triptih opera čuvenog italijanskog kompozitora, u kome su i "Plašt" i "Đani Skiki".

"Kada dođete da vidite 'Sestru Anđeliku' prvo ćete upoznati priču vezanu za žensku sudbinu, koju izmeštamo u zemlju bliže nama, radi se o Irskoj. Referišemo sve vreme na jedan dokumentarni događaj, o 'Magdalenskim perionicama'", navela je Grigorović.

Prema njenim rečima, predstava priča "o ženskim pravima, na koji način su poštovana u prošlosti u odnosu na danas". 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"To je važna tema za mene, a mislim da je i za publiku. 'Sestra Anđelika' zaista važi za jednu od težih Pučinijevih opera. U pitanju je ženska patnja koja je vrlo detaljano eksplicirana na sceni", naglasila je rediteljka.

Grigorović je ocenila da je magija ovog dela smeštena u prostor između dirljive muzike i čuda koja se dešavaju. 

"Sestra Anđelika" se radi u koprodukciji Madlenijanuma i "Rossi Festa", međunarodnog muzičkog festivala inspirisanog stvaralaštvom kompozitora Salomona Rosija (1570-1650), napomenula je Grigorović.

Prema njenim rečima, izvođači su "mlade devojke na početku svoje karijere", koje se kroz "Rossi Fest" usavršavaju u intenzivnim radionicama sa njom, sopranom Olgom Makarinom, dirigentom Adi Barom Sorijom, osnivačem festivala i dirigentom "Sestre Anđelike" Stefanom Zekičem.

Komentari (0)

Kultura