Aktuelno iz kulture

Gledaocima pozlilo nakon kontroverzne predstave, morala da interveniše i Hitna pomoć

Komentari

Autor: Guardian

11/10/2024

-

12:21

Gledaocima pozlilo nakon kontroverzne predstave, morala da interveniše i Hitna pomoć
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Intenzivni simptomi mučnine javili se kod 18 ljubitelja pozorišta koji su požurili da vide dve prve predstave "blasfemične" opere Sancta u državnoj operi u Štutgartu tokom prošlog vikenda.

Kontroverzna predstava, koju je kreirala koreografkinja i rediteljka Florentina Holcinger sadrži scene seksa uživo, pirsing i velike količine lažne i prave krvi, a po svemu sudeći, gledaoci su bili potpuno nespremni na ono što će videti.

"U subotu je bilo osmoro gledalaca, a u nedelju 10 koji su zatražili pomoć osoblja", izjavio je portparol opere Sebastijal Ebiling za Guardian.

"U tri slučaja simptomi mučnine koje su gledaoci iskusili bili su tako intenzivni da smo morali da pozovemo lekara kako ne bi došlo do daljih problema", dodao je on.

Holcinger je poznata po svojim nesvakidašnjim predstavama koje kombinuju elemente igračkog teatra i vodvilja, a obično uključuju ženski ansambl koji nastupa delimično ili potpuno nag. U prošlosti, tridesetosmogodišnja koreografkinja je prikazivala šokantne scene na sceni uključujući gutanje mačeva, tetoviranje, masturbaciju i action painting sa krvlju i svežim izmetom.

"Dobra tehnika u plesu za mene ne znači samo da neko može da izvede savršeni pokret u baletu, već i da može da urinira po naređenju", ranije je izjavila Holcinger u intervjuu za Guardian.

Predstava Sancta, u kojoj Holcinger prvi put iskušava svoje veštine u operi, imala je premijeru u državnom pozorištu Meklenburga prošlog maja. Bazira se na "ekspresionističkoj" operi Sancta Susanna koju je 1921. godine komponovao nemački muzičar Pol Hindemit, što je bilo jedno od njegovih ranih dela koje je skandalizovalo publiku tog vremena.

Originalna opera pripoveda priču o mladoj časnoj sestri koja doživljava intenzivnu unutrašnju borbu kada se u njoj bude potisnute seksualne želje dok se moli pred statusom razapetog Hrista. Iako je prvobitno trebalo da ima premijeru u državnoj operi u Štutgartu 1921, prvi put je prikazana javnosti 1922. godine zbog protesta koji su izbili zbog ovakvog sadržaja.

Verzija koja je predstavljena ove godine u Štutgartu, izazivajući ekstremne reakcije publike i skandal u međunarodnim medijima, uključuje gole časne sestre koje voze rolere u cevi u središtu scene, dok je u pozadini zid na kojem se nalaze razapeta ženska tela, a tu je i jedna gej sveštenica.

Holcinger je u junu prošle godine predstavila operu Sancta u svom rodnom gradu Beču, izazivajući gnev austrijskih biskupa iz Salcburga i Insbruka koji su ovu predstavu nazvali "nepristojnom karikaturom svete mise".

Austrijska umetnica, sa svoje strane, objasnila je da svrha njene opere nije da se podsmeva crkvi, već da istraži paralele između konzervativne institucije i BDSM zajednica, kao i drugih seksualnih subkultura.

Izveštaji o ozbiljnim simptomima mučnine i šoka kod gledalaca čini se da ipak nisu prouzrokovali komercijalnu štetu po operu, pošto su karte rasprodate ne samo za preostalih pet izvođenja u Štutgartu, već i za one u pozorištu u Berlinu gde će delo biti prikazano u novembru.

Komentari (0)

Kultura