Aktuelno iz kulture

Londonski zoološki vrt uklonio Benksijev mural sa gorilom kako bi ga sačuvao od posetilaca

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2024

-

07:56

Londonski zoološki vrt uklonio Benksijev mural sa gorilom kako bi ga sačuvao od posetilaca
Tanjug/AP/Stefan Rousseau/PA - Copyright Tanjug/AP/Stefan Rousseau/PA

veličina teksta

Aa Aa

Zoološki vrt u Lonodnu saopštio je da je mural sa gorilom koji je naslikao ulični umetnik Benksi, uklonjen  da bi bio sačuvan. Na njegovo mesto postavljena je replika dela, pored koje je postavljen znak na kojem je pisalo: "Banksy woz ere".

Mural je bio deveti i poslednji komad u nizu radova ovog poznatog umetnika na temu životinja koji se pojavio širom britanske prestonice tokom devet uzastopnih dana, preneo je Skaj njuz.

Njegovo umetničko delo naslikano ispred ulaza u zoološki vrt prikazuje gorilu koja drži deo roletne koja se diže i omogućava pticama i morskom lavu da pobegnu.

Londonski zoološki vrt je saopštio da je uklonio Benksijev rad kako bi ga sačuvao nakon što su posetioci pohrlili da ga vide tokom prošle nedelje.

Ketrin Ingland, operativni direktor zoološkog vrta, rekla je da su oduševljeni radošću koju je ovo umetničko delo već donelo mnogima i prvenstveno zahvalni Benksiju što je stavio divlje životinje u centar pažnje.

"Ovo je postao značajan trenutak u našoj istoriji koji želimo da pravilno sačuvamo", kazala je ona.

Benksi je od 5. avgusta u Londonu uradio devet murala na kojima je naslikao koze, slonove, majmuna, vuka, pelikana, mačke, pirane, nosoroga i gorilu.

Jedan od devet murala, sika nosoroga koji kao da sedi na srebrnom Nisanu koji je bio parkiran na ulici oskrnavljen je u jugoistočnom delu Londona, kada ga je muškarac sa fantomkiom poprskao sprejem bele boje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura