Aktuelno iz kulture

Od strastvenog nosoroga do vuka na satelitskoj anteni: Benksijev "zoološki vrt" u Londonu postaje sve veći

Komentari

Autor: Euronews

13/08/2024

-

10:22

Od strastvenog nosoroga do vuka na satelitskoj anteni: Benksijev "zoološki vrt" u Londonu postaje sve veći
Od strastvenog nosoroga do vuka na satelitskoj anteni: Benksijev "zoološki vrt" u Londonu postaje sve veći - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Najpoznatiji ulični umetnik na svetu Benksi iz dana u dan iznenađuje stanovnike Londona crtežima različitih životinja, a poslednji u nizu je prikaz nosoroga uz naizgled napušteni automobil u Vestmur ulici.

Pošto su obe zadnje gume na automobilu izduvane, crtež izgleda kao da su popustile pod težinom velike životinje, piše Euronews.

Tanjug/AP

 

Benksi je započeo ovaj projekat u ponedeljak 6. avgusta, kada je u Ričmondu osvanula slika koze na jednoj od zgrada. Od tada je umetnik iz Bristola ostavio još sedam razigranih murala širom grada - od majmuna koji se ljuljaju na grani u Brik lejnu do vuka koji zavija u Pekamu. Usledili su crteži pelikana, pa mačke i pirana koje su našle svoje mesto na staroj stražarskoj nadstrešnici.

Tanjug/AP

 

Čak tri rada su vrlo brzo nestala - a prvi među njima vuk koji zavija, jer su nepoznati maskirani kradljivci, skinuli satelitsku antenu sa crtežom i nestali bez traga. I mačka sa bilborda u Kriklvudu takođe je skinuta. Svakog dana u 13 časova umetnik je na svom Instagramu objavljivao potvrdu da je rad zaista njegov. 

Iako je bilo različitih spekulacija o tome koje je značenje ovog projekta, Benksi je navodno poručio da mu je namera bila samo da podigne moral javnosti, u periodu vrlo mračnih naslova u medijima, kao i da istakne ljudsku sklonost ka kreativnoj igri, nasuprot destrukciji i negativnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura