Aktuelno iz kulture

Istaknuti džez muzičar Ivan Švager dobitnik nagrade Nišvila za životno delo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/08/2024

-

19:22

Istaknuti džez muzičar Ivan Švager dobitnik nagrade Nišvila za životno delo
Istaknuti džez muzičar Ivan Švager dobitnik nagrade Nišvila za životno delo - Copyright Euronews/N.P.

veličina teksta

Aa Aa

Ivan Švager, istaknuti džez muzičar, multiinstrumentalista, kompozitor i aranžer iz Novog Sada, ovogodišnji je laureat prestižne nagrade za životno delo Nišville jazz festivala.

Nagradu mu je u Gradskoj kući uručio novi gradonačenik Niša Dragoslav Pavlović.

"Danas sam najsrećniji čovek na svetu. Živeo džez", kratko je poručio Švager. 

Ivan Švager je još kao srednjoškolac svirao u velikom džez orkestru Radio Novog Sada. Nakon toga, više od decenije bio je član raznih sastava i nastupao širom Evrope i Azije. Kada je šezdesetih godina Luj Armstrong posetio Novi Sad, na svečanom dočeku svirao je i Ivan Švager.

Od 1979. godine do penzionisanja 2003. bio je član Big Benda RTS-a. Pokazao je svoje umeće sviranja na više instrumenata - saksofon, flauta, klarinet. Nastupao je na brojnim domaćim i inostranim festivalima, a u solo deonicama kroz improvizacije na sceni često je do izražaja dolazila njegova kreativnost i virtuoznost.

Euronews/Ljljana Pavlović

 

Sarađivao je sa mnogim poznatim džez muzičarima -Ernijem Vilkinsom, Duškom Gojkovićem, Rudijem Tomšićem, Edom Hendersonom, Stjepkom Gutom…

Autor je više od 300 kompozicija.

Usavršavao je aranžiranje preko čuvenog Berkli Univerziteta iz Bostona. Osam godina bio je profesor saksofona na džez odseku Muzičke škole "Stanković" u Beogradu.

Od 2001. Ivan Švager je član "The Belgrade Dixieland Orchestra" gde daje nemerljiv doprinos formiranju jedinstvenog i prepoznatljivog zvuka ovog benda. Njegovi aranžmani i danas čine okosnicu najvećeg broja kompozicija koje orkestar izvodi.

Nakon zvaničnog odlaska u penziju, Švager se vraća u Novi Sad i u poslednjoj fazi svoje karijere i dalje aktivno nastupa u raznim jazz postavama na festivalima i u klubovima u regionu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura