Aktuelno iz kulture

Sutra počinje glavni program Nišvil festivala: Na Tvrđavi Nišville Jam Orchestra i Eyot

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/08/2024

-

11:43

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Trideseto izdanje Nišvil džez festivala ove godine održava se pod sloganom "Od hedonizma do mazohizma", a sutra počinje i glavni, muzički deo programa na Niškoj tvrđavi. 

Festival je otvoren još u petak 9. avgusta i nudi bogat pozorišni i filmski program, uz gostovanje brojnih pozorišnih trupa iz čitavog sveta, a traje sve do 18. avgusta. 

"Večeras je neka vrsta predotvaranja i prikazaćemo dugo spremani film o Šabanu Bajramoviću. Sviraće bendovi koji su 2008. u Sava Centru napravili veliki omaž Bajramoviću, a između ostalih i Dado Topić. Sutra kreće ona glavna 'ludnica', gde će biti 150 bendova, još 152 programa, 100 pozornišnih, filmskih, slikarskih, književnih događaja sa 1.000 izvođača", najavljuje za Euronews Srbija direktor festivala Ivan Blagojević.

Prema tradiciji, prvi dan otvaraju niški bendovi. 

Promo/Nišville 2024

 

"Ove godine to je Niški džem orkestar, koji je u Creative Europe programu radio jedan fenomenalni etno-džez program. Tu je i Eyot, najbolji bend Srbije u ovom trenutku u međunarodnim okvirima", kaže Blagojević.

U narednim danima nastupaju i Bireli Lagren, Martin Tejlor, Arested Development, Brooklin Funk Essentionals, Teo Kroker (Theo Croker), Black Uhuru, Kamila Džordž, Karen Souza i mnogi drugi.

Prema rečima Blagojevića, 18. avgusta festival zatvaraju internet senzacija Brushy One String, koji stvara na jednoj žici i domaći bend Eyot.

Sadržaj za sve uzraste

Nišville je festival koji nudi ponešto za sve uzraste, a već godinama se u okviru pratećeg programa organizuje Jazz for Kids koji omogućava najmlađim polaznicima da od raznih instrumenata sklapaju svoje bendove i sviraju. 

"Tu je i Youth Stage za mlade, Jazz and Box Session za književnike, Hip Hop Stage, Midnight Jazz Dance, paralelni Open Stage i Prijatelji Šabanu na Letnjoj pozornici, koji je upotpunjen sada sa Balkan Brass Orkestrima", objašnjava Blagojević.

U selekciji pratećeg programa posetioci festivala imaće priliku da, pored pozorišnog i filmskoog programa posete radionicu "Striporama", ali i promocije knjiga, kao i raznovrstan dečiji program. 

Naš sagovornik ističe da je veliki deo od preko 300 programa festivala besplatan. 

"Više od 80 posto toga je besplatan, a cilj nam je da zainteresujemo i posetioce kojima džez nije omiljena muzika, da pogledaju fenomenalni glavni program", zaključuje Blagojević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura