Aktuelno iz kulture

Nišville jazz festival od 9. do 18. avgusta: Film o Šabanu Bajramoviću, muzika, teatar

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2024

-

16:18

Nišville jazz festival od 9. do 18. avgusta: Film o Šabanu Bajramoviću, muzika, teatar
Nišville jazz festival od 9. do 18. avgusta: Film o Šabanu Bajramoviću, muzika, teatar - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Nišville jazz festival biće održan od 9. do 18. avgusta u Niškoj tvrđavi i drugim lokacijama u Nišu, a obuhvatiće brojne koncerte u na sedam pozornica, premijeru filma "Moje putovanje" o Šabanu Bajramoviću, kao i bogat prateći program. 

Direktor festivala Ivan Blagojević najavio je danas na konferenciji za novinare u Galeriji Artget u KCB, "raznovrstan program" na festivalu koji se održava u svom jubilarnom 30. izdanju, a pod sloganom "Od hedonizma do mazohizma".

"Biće književnosti, slikarstva, pozorišta, filma, striporame i naučnog programa. Sve ono gde se džez dodiruje sa drugim stranama umetnosti", rekao je Blagojević.

"Najviše smo zadovoljni citatom Gardijana da smo među top 10 najboljih evropskih festivala i to nam je nametnulo odgovornost da se održimo u tom društvu. Stvorili smo divnu publiku, napravili divnu atmosferu", dodao je Blagojević.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Film "Moje putovanje" o džez pevaču Šabanu Bajramoviću biće prikazan premijerno 14. avgusta u okviru filmskog programa festivala.

Reditelj filma Željko Mirković istakao je da će priča o džez pevaču na ovaj način dobiti "svoje institucionalno utemeljenje".

"Drago mi je da će film o Šabanu Bajramoviću imati svoju premijeru u Nišu u njegovom rodnom gradu i upravo na Nišvil džez festivalu. Razgovor sa Šabanom je krenuo dok je bio živ i ponudio sam mu da uradimo dokumentarni film. Nakon što nas je on napustio, Ivan Blagojević i Nišvil džez festival su se uključili u produkciju i ta dugogodišnja saradnja završila se filmom", objasnio je Mirković.

Ovogodišnji laureat Nagrade festivala za životno delo, džez muzičar Ivan Švager izrazio je zahvalnost svima koji su ga predložili za ovu nagradu.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Nisam imao toliko visoko mišljenje o sebi kao što sada imam. Počastvovan sam i zahvalan gradu Beogradu koji me šalje u Niš, i gradu Nišu koji me prihvata, kao i Ivanu Blagojeviću i svim njegovim saradnicima, živeo džez", poručio je Švager.

Pozorišni program počeće 9. avgusta sa pozorišnim programom koji otvara predstava "Tuđe cipele".

Glavni program festivala biće održan od 15. do 18. avgusta, a nastupiće brojni domaći i internacionalni džez orkestri i umetnici, a neki od njih su Nisville Jam Orkestra, Vertigong, Hilarious Disaster, Arrested Development, Hrvoje Šenjug & The Bypassers, Scatter the Atoms that Remain i drugi.

U selekciji pratećeg programa posetioci festivala imaće priliku da, pored pozorišnog i filmskoog programa posete radionicu "Striporama", ali i promocije knjiga, kao i raznovrstan dečiji program. 

Festival su podržali Ministarstvo kulture Srbije i Ministarstvo turizma i omladine, grad Niš, kao i brojni prijatelji i sponzori festivala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura