Aktuelno iz kulture

Nastavljači zaveštanja Džona Koltrejna: Njujorška grupa "Scatter The Atoms That Remain" stiže na Nišvil

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2024

-

11:35

Nastavljači zaveštanja Džona Koltrejna: Njujorška grupa "Scatter The Atoms That Remain" stiže na Nišvil
Scatter The Atoms That Remain - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Njujorški sastav "Scatter The Atoms That Remain" nastupiće 18. avgusta na Nišvil dež festivalu (Nisvile Jazz) u postavi Frenklina Kirmajera, Dejvisa Vitfilda, Isaje Kolijera i Gerauda Portala , saopštili su organizatori.

Kako je navedeno, ovaj sastav smatra se prvim nastavljačem zaveštanja Džona Koltrejna, a predvodi ga dvojac muzičara, kompozitor, bubnjar i lider Frenklin Kirmajer i klavirista, kompozitor i muzički direktor Dejvis Vitfild.

Postavu za nastup u Nišu upotpuniće nova saksofonska džez zvezda Isaja Kolijer i jedan od najpoznatijih evropskih muzičara - francuski kontrabasista Geraud Portal.

Bubnjar Kirmajer (1956) postao je poznat nakon snimanja albuma "Solomon's Daughter" (1994) sa Faraom Sandersom.

Njegov stil bubnjanja, poseban zvuk i duhovni pristup muzici privukli su pažnju džez kritičara koji su ga opisali kao umetnika sa skoro religioznim verovanjem u džez kao oblik inspiracije.

Pijanista i kompozitor Vitfild (1993) je jedan od lidera sastava sa Kirmajerom. On je snimao i nastupao sa džez legendama kao što su Farao Senders, Džordž Koleman i drugi.

Razvio je prepoznatljiv zvuk koji prevazilazi njegove godine, a saradnju sa bubnjarem započeo je 2016. godine.

Saksofonista Kolijer (1998) je sa 22 godine snimio album "Cosmic Transitions" na dan Koltrejnovog rođendana, u studiju gde je snimljen "Love Supreme".

Njegova muzika je dobila pet zvezdica od kritičara Džošue Majersa, što je šokiralo zbog njegove mladosti i kvaliteta muzike, a njegov angažman u ovoj grupi označava novu kvalitativnu fazu ove grupe.

Nakon smrti Koltrejna 1967. godine, mnogi muzičari su pokušavali da slede njegovo nasleđe.
Njegova supuga Alis Koltran (Alice Coltrane) pozvala je nove generacije džezera da "preispitaju sebe i pronađu svoj put".

Grupa "Scatter The Atoms That Remains" uspela je da na "originalan način iznese teret nastavka Koltrejnovog zaveštanja".

Na popisu muzičara koji su nastupali i snimali sa bendom "Scatter The Atoms That Remain" su i trubači Rendi Breker i Roj Hargrov, a neki od najznačajnijih saksofonista su Geri Barc, Bili Harper i mnogi drugi, navedeno je u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura