Aktuelno iz kulture

Završeno i drugo poglavlje "Kuće zmaja": Šta nas tek očekuje u popularnom spinofu "Igre prestola"

Komentari

Autor: NME

08/08/2024

-

19:02

Završeno i drugo poglavlje "Kuće zmaja": Šta nas tek očekuje u popularnom spinofu "Igre prestola"
Završeno i drugo poglavlje "Kuće zmaja": Šta nas tek očekuje u popularnom spinofu "Igre prestola" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon visokobudžetnog i žestoko kritikovanog završetka serije "Igra prestola" 2019. godine, ljubitelji sveta iz mašte Džordža R. R. Martina ponovo su dobili priliku da urone u intrige i nepredvidljive obrte u njenom prednastavku "Kuća zmaja". Istorija dinastije Targarijen, koja je obeležila najkrvavije razdoblje u Vesterosu oslikana je u Martinovoj knjizi "Vatra i krv", a sam pisac ocenio je da će produkciji biti potrebne četiri sezone da obuhvati kompletnu priču.

Ako je suditi po reakcijama gledalaca i visokom rejtingu serije, HBO studio zasad solidno obavlja svoj posao, pa je najavljen i početak snimanja treće sezone.

O čemu se radi u seriji "Kuća zmaja"?

Prvi deo ekranizacije upoznao nas je sa kraljem Viserisom (Pedi Konsidin), njegovom ćerkom Renirom i bratom Dejmonom koji su živeli u mirnom i prosperitetnom periodu Vesterosa. 

Viseris je voleo svoju ćerku i planirao da joj ostavi Gvozdeni presto, ali je rano ostao bez žene i kada mu je njegova nova nevesta, inače Renirina najbolja drugarica Alisent Hajtauer podarila dvojicu sinova, delovalo je da više nije tako siguran u svoju prvobitnu odluku. Nije se izjašnjavao po tom pitanju, misleći da je pred njim dug život i vladavina. Međutim, on iznenada umire, a njegova udovica i ćerka kreću u bespoštednu borbu za vlast.

Druga sezona vratila nas je u Zmajkamen, gde su Renira i njen muž (koji joj je istovremeno i stric) princ Dejmon planiraju povratak na presto, dok Alisent ostaje u Kraljevoj zemlji sa sinom Egonom. U međuvremenu je Egonov rođeni brat Emond počeo da kuje zaveru da sam prigrabi svu moć. 

Nakon "zabadanja noža u leđa" sa raznih strana, nekoliko brutalnih bitki i povremene demonstracije snage koju imaju zmajevi, ni na kraju drugog nastavka nijedna od zaraćenih strana nije uspela značajnije da uzdrma onu drugu. 

Dejmon je proveo osam epizoda gradeći kopnenu vojsku u Harenhalu, pre nego što se konačno zakleo na vernost Reniri. Za to vreme, ona je regrutovala veliki broj vanbračno rođenih Targarijena da postanu jahači zmajeva, što joj je donelo veliku prednost u vazduhu.

Kralj Egon beži iz Kraljeve zemlje, u strahu da će ga brat ubiti, nakon što ga je ostavio prekrivenog opekotinama u žestokoj bici. Na kraju, Renira preispituje kako bi mogla da izgleda njena vladavina, u trenutku, kada se Alisent pojavljuje u Zmajkamenu i nudi joj mirne pregovore. 

Kada izlazi treća sezona?

Tokom konferencije za štampu jedan od kreatora serije Rajan Kondal otkrio je da će "Kuća zmaja" imati još dve sezone, odnosno da će četvrta biti poslednja.

On je takođe potvrdio da je napisan scenario za treći nastavak i da će se sa pripremama za snimanje početi na jesen, a da bi već početkom naredne godine trebalo i da se krene u produkciju. 

Ako sve bude bilo po planu, serija bi trebalo da se emituje već 2026. godine. 

Pošto je u drugoj sezoni sugerisano da su bitke na kopnu, moru i u vazduhu neizbežne, u trećoj bi trebalo da se Vesteros pretvori i pravo bojno poprište. Armada iz Esosa predvođena Lanisterima sudariće se sa "Morskim zmijama", dok je Dejmonova vojska na putu ka Kraljevoj zemlji, gde će im put sigurno preseći snage kralja Emonda pod komandom ser Kristona Kola. 

Tanjug AP/Max via AP

 

Naravno, očekuju nas i političke intrige. Ako Renira prihvati ponudu Alisent za mirno preuzimanje Kraljeve zemlje, verovatno neće biti zadovoljna kada sazna da je Egon nestao. Njegov saputnik Laris Strong očigledno ima plan za prognanog kralja. 

Osim toga, u Zmajkamenu će ogorčenost koju princ Džejs oseća prema novim jahačima zmajeva verovatno dovesti do katastrofalnog ishoda, a srećan kraj nije zagarantovan ni Renirinoj deci - Viserisu i Egonu, koji smo poslednji put videli na putu ka Pentosu sa zmajevim jajima. 

Šta dolazi posle?

Četvrta sezona biće poslednja za "Kuću zmaja", a jedan od kreatora serije Rajan Kondal ističe da im namera nije niti da zbrzavaju pred kraj, niti da dešavanja protežu u nedogled.

"Potrebno je doći do zadovoljavajućeg mesta koje povezuje dovoljno tokova naracije, a neke namerno ostavlja otvorenim, jer kako znamo, ova istorija traje još 150 godina, do Deneris i 'Igre prestola'", kaže Kondal.

On je takođe nagovestio da bi "Kuća zmaja" mogla da se pozabavi i drugim pričama o Targarijenima. 

"Postoji 300 godina istorije Targarijena koje možemo istraživati, a tu je i mnogo zaista fascinantnih priča", rekao je reditelj za Collider.

Na kraju druge sezone videli smo i viziju Dejmona Targarijena, u kojoj su mu se ukazali Deneris i Beli hodači, što je najsnažnija spona "Kuće zmaja" sa "Igrom prestola" do sada, a sugeriše da bi HBO potencijalno mogao da ispriča celu priču o dinastiji - od Egona Osvajača do Ludog kralja. Drugim rečima, nije isključeno da dobijemo još neki spinof ove serije.

Komentari (0)

Kultura