Aktuelno iz kulture

Uoči 50. rođendana popularnog animiranog lika njegovi tvorci izneli šokantnu tvrdnju: Hello Kitty uopšte nije maca

Komentari

Autor: Euronews

22/07/2024

-

18:41

Uoči 50. rođendana popularnog animiranog lika njegovi tvorci izneli šokantnu tvrdnju: Hello Kitty uopšte nije maca
Uoči 50. rođendana popularnog animiranog lika njegovi tvorci izneli šokantnu tvrdnju: Hello Kitty uopšte nije maca - Copyright Tanjug/HONSX

veličina teksta

Aa Aa

Ove godine jedan od najprepoznatljivijih animiranih likova današnjice - HelloKitty - slavi 50. rođendan, a kompanija Sanrio koja je stvorila popularnu junakinju, podelila je sa svetom neočekivanu informaciju.

Naime, Kitty, koju je stvorila ilustratorka Juko Šimizu, zapravo uopšte nije mačka. 

"Hello Kitty nije mačka. Ona je zapravo devojčica, koja je rođena i odrasla u predgrađu Londona", rekla je Džil Koč, potpredsednica marketniga i upravljanja brendovima kompanije Sanrio, dodavši da Kitty ima mamu, tatu i sestru bliznakinju Mimmy.

Da stvar bude čudnija, Kitty ima svoju mačku po imenu Charmmy Kitty, a ispostavlja se da ima i dečka Danijela.

"Njena glavna poruka je prijateljstvo, dobrota i inkluzivnost, što joj je pomoglo da pređe granice, jezike, kulture i da bude razumljiva svima", kaže Koč.

Lik sa novčanika u srcima širom planete

Hello Kitty Šimizu je nacrtala 1974. i njen lik se prvi put pojavio na dečjem novčaniku 1975. U narednim decenijama "devojčica" je postala jedan od najprepoznatljivijih likova pop kulture, prema kom su napravljene mnoge igračke, crtani filmovi i garderoba. Procenjuje se da je do danas Sanrio kompaniji donela 80 milijardi dolara.

profimedia

 

Imajući u vidu njenu popularnost, nije ni čudo što je informacija o njenom identitetu izazvala burne reakcije na društvenim mrežama, a mnogi zahtevaju od kompanije da joj ne uskraćuje njenu mačiju prirodu.

Ipak, ovo nije prvi put da je objavljeno da je Kitty devojčica. To je još ranije utvrdila antropološkinja Kristin R. Jano sa Univerziteta na Havajima, koja je provela godine proučavajući animirani lik i napisala knjigu "Pink Globalization: Hello Kitty’s Trek Across The Pacific" i iznela istu teoriju još pre deset godina.

"Nikad nije prikazana na sve četiri noge. Hoda i sedi kao dvonožno stvorenje", rekla je Jano. 

Ona je dodala da je popularnosti Kitty (čije je puno ime inače Kitty White, odnosno Kiti Vajt), doprinelo to što nema usta.

"Uspeh delimično duguje jednostavnosti dizajna. Ljudi kod nje vide mogućnost različitog spektra emocija. Možete joj dati gitaru, staviti je na scenu, možete je prikazati onakvom kakva jeste. Njena jednostavnost čini je privlačnom tako različitim tipovima ljudi", smatra antropološkinja.

Komentari (0)

Kultura