Aktuelno iz kulture

Prekretnica u muzičkoj industriji: Najveće diskografske kuće tužile firme za razvoj AI zbog kršenja autorskih prava

Komentari

Autor: Euronews

25/06/2024

-

10:26

Prekretnica u muzičkoj industriji: Najveće diskografske kuće tužile firme za razvoj AI zbog kršenja autorskih prava
Bili Ajliš - Copyright Tanjug AP/Richard Shotwell/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Tri najveće diskografske kuće - Sony Music Entertainment, Universal Music Group i Warner Records tuže startap firme koje rade na veštačkoj inteligenciji zbog navodnog kršenja autorskih prava. Slučaj, koji bi mogao da označi prekretnicu u muzičkoj industriji, pokrenut je nekoliko meseci nakon što je više od 200 umetnika potpisalo otvoreno pismo u kom su pozvali na prestanak "predatorske" upotrebe AI u toj delatnosti.

Sada će se diskusije na ovu "vruću" temu produbiti, budući da najveće diskografske kuće tuže dva AI startapa - Suno i Udio, zato što navodno "eksploatišu do gotovo nezamislivog nivoa" snimljene radove umetnika.

"Pretnja kompletnom muzičkom ekosistemu"

Američko udruženje diskografskih kuća u ponedeljak 24. juna najavilo je tužbu, a u njihovom saopštenju tim povodom se navodi da su motivi startapa "drsko komercijalni i prete da poremete stvarnu ljudsku umetnost, koja je u srcu zaštite autorskih prava". Oni dodaju da ne postoji ništa u veštačkoj inteligenciji što bi moglo da bude izgovor za firme "da ne igraju po pravilima".

profimedia

 

Oni su upozorili da je njihova "krađa na veliko" pretnja "kompletnom muzičkom ekosistemu", prenosi Euronews.

Prema njihovim tvrdnjama, Suno i Udio softveri "kradu muziku" kako bi izbacili sličan sadržaj i sada traže odštetu od čak 150.000 dolara po muzičkom delu.

Pokrenute su dve tužbe: pred Federalnim sudom u Bostonu protiv Suno i pred sudom u Njujorku protiv Uncharted Labs, u čijem je vlasništvu Udio.

Izvršni direktor Suno AI Majki Šulman navodi u saopštenju da je tehnologija "dizajnirana da generiše potpuno novi, a ne da memoriše i vraća već postojeći sadržaj", kao i da ne dozvoljava korisnicima da referišu na izvođače.

Šulman je takođe rekao da je njegov startap iz Masačusetsa pokušao da objasni diskografskim kućama o čemu se radi, ali da su "umesto dobronamerne diskusije pribegli starim sredstvima posredstvom advokata".

Iz Udio-a još nisu objavili zvanično saopštenje.

"Eksploatacija bez saglasnosti i naknade"

Predsednik upravnog odbora i izvršni direktor Američkog udruženja diskografskih kuća Mič Glejzer naveo je u saopštenju da muzička industrija već sarađuje sa odgovornim kompanijama koje rade na AI, ali da "nelicencirani servisi poput Suno i Udio, koje tvrde da 'fer' koriste životno delo umetnika i eksploatišu ga za svoj profit bez saglasnosti ili naknade, za sve nas narušavaju ideju o istinski inovativnoj veštačkoj inteligenciji".

U martu je Tenesi postala prva američka država koja je usvojila zakon o zaštiti autorskih prava tekstopisaca, izvođača, kompozitora i drugih profesionalaca iz muzičke industrije protiv potencijalnih opasnosti veštačke inteligencije. Zakon će stupiti na snagu 1. jula.

Unsplash

 

Tada je guverner Tenesija Bil Li izjavio: "Umetnici imaju intelektualno vlasništvo. Imaju dar. Imaju originalnost koja je njihova i samo njihova, a sigurno ne pripada veštačkoj inteligenciji".

Cilj je da se osigura da AI alati ne mogu replicirati glas izvođača bez njihovog pristanka, što je u skladu sa zahtevom koji je pre nekoliko meseci postavilo više od 200 umetnika u otvorenom pismu, među kojima Stivi Vonder, Bili Ajliš, Robert Smit i Niki Minaž.

U pismu se takođe priznaju kreativne mogućnosti nove tehnologije.

"Da ne bude zabune: verujemo da, kada se koristi odgovorno, veštačka inteligencija ima ogroman potencijal da unapredi ljudsku kreativnost i to na način koji omogućava razvoj i rast novih i uzbudljivih iskustava za ljubitelje muzike svuda", kažu izvođači.

Ipak, upozoravaju da neke platforme i programeri koriste AI da sabotiraju kreativnost i podrivaju umetnike, tekstopisce, muzičare i nosioce prava. 

"Kada se koristi neodgovorno, AI predstavlja ogromnu pretnju našoj sposobnosti da zaštitimo svoju privatnost, identitet, muziku i sredstva za život", dodaje se u pismu.

Komentari (0)

Kultura