Evropa

RAT U UKRAJINI Novi raketni napad Rusije na lučku infrastrukturu u Odesi, jedna osoba poginula

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/07/2023

-

07:59

RAT U UKRAJINI Novi raketni napad Rusije na lučku infrastrukturu u Odesi, jedna osoba poginula
RAT U UKRAJINI Novi raketni napad Rusije na lučku infrastrukturu u Odesi, jedna osoba poginula - Copyright Tanjug/AP/LIBKOS, Efrem Lukatsky, Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 519. dan od napada Rusije na Ukrajinu. Rusija je gađala regione Kijev, Hmeljnicki i Kirovograd u drugom jučerašnjem raketnom udaru na Ukrajinu. Sirene za vazdušne napade čule su se širom zemlje. NATO jača nadzor nad Crnim morem i osuđuje izlazak Rusije iz sporazuma o žitu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorava da neće tolerisati korupciju ili izdaju u državnim poslovima.

Ključne stvari:

  • Ukrajina produžila vanredno stanje, odlažu se parlamentarni izbori
  • Putin: Pjongjang čvrsto podržava Rusiju u specijalnoj operaciji u Ukrajini
  •  Granice između EU i Belorusije biće zatvorene u slučaju incidenata sa Vagnerom
  • Rogov: Počeo novi talas ukrajinske kontraofanzive na zaporoškom frontu
  • Zelenski: Neću tolerisati korupciju ili izdaju u državnim poslovima
  • Pentagon saopštio da Ukrajini šalje vojnu pomoć vrednu 400 miliona dolara
  • NATO jača nadzor nad Crnim morem i osuđuje izlazak Rusije iz sporazuma o žitu
  • Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Ruske rakete gađale tri ukrajinska regiona

Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.21 Ukrajinci ponovo zauzeli selo Staromajorske

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je na Tviteru snimak na kome se vidi kako ukrajinski vojnici govore da su ponovno zauzeli selo Staromajorske.

 

 

 

21.14 Ukrajina produžila vanredno stanje, odlažu se parlamentarni izbori

Ukrajinska rada velikom je većinom glasova je izglasala produženje vanrednog stanja u zemlji za još 90 dana, čime je isključena mogućnost održavanja izbora koji je trebalo da budu održani u oktobru. Vanredno stanje je na snazi od 24. februara prošle godine, dana kada je Rusija započela svoju invaziju. Današnje produženje znači da će takvo stanje trajati najmanje do 15. novembra.  Predsednički izbori ipak su zakazani za naredni mart, a aktuelni predsednik Volodimir Zelenski još nije potvrdio hoće li se kandididovati za reizbor. 

20.33 Putin: Pjongjang čvrsto podržava Rusiju u specijalnoj operaciji u Ukrajini

 

Pjongjang ostaje solidaran sa Moskvom po nizu pitanja, uključujući i specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, što ukazuje na zajedničku rešenost dve zemlje da se suprotstave kolektivnoj politici Zapada, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u čestitki severnokorejskom lideru Kim Džong Unu i učesnicima svečanog sastanka posvećenog 70. godišnjici pobede u Korejskom ratu.

Putin je naglasio da čvrsta podrška Severne Koreje Rusiji po ključnim međunarodnim pitanjima "dodatno naglašava rešenost u suprotstavljanju politici kolektivnog Zapada", prenosi Tass.

19.20 Granice između EU i Belorusije biće zatvorene u slučaju incidenata sa Vagnerom

Poljska, Litvanija i Letonija mogle bi da donesu zajedničku odluku o zatvaranju granica sa Belorusijom ukoliko bude došlo do ozbiljnih incidenata u vezi sa ruskom paravojnom grupom "Vagner" duž njihovih granica, saopštio je danas poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski.

"Ako dođe do ozbiljnih incidenata sa "Vagner" grupom na granicama NATO-a i zemalja Evropske unije, kao što su Poljska, Litvanija ili Letonija, nesumnjivo ćemo zajedno preduzeti akciju", poručio je Kaminski, prenosi Rojters.

15.25 Gutereš: "Šačica donacija" ne može da zameni sporazum o žitu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da "šačica donacija" ne može da bude zamena za sporazum o žitu koji je obustavljen.

"Jasno je da će izvlačenje miliona tona žitarica sa tržišta dovesti do viših cena. Ovaj dramatičan uticaj nećemo ispraviti sa nekoliko donacija nekim zemljama", poručio je Gutereš, prenosi Rojters.

I pored toga što su globalne cene pšenice upola niše od rekorda dostignutog početkom marta 2022. godine, odmah nakon ruske invazije, generalni sekretar UN je rekao da će svako povećanje sada "platiti svi, svuda".

"To će platiti zemlje u razvoju i ljudi sa srednjim prihodima, pa čak i razvijene zemlje", naveo je Gutereš.

Ranije ovog meseca, ruske vlasti su saopštile da neće produžiti sporazum o žitu jer, prema njihovim tvrdnjama, nije ispoštovan deo obaveza prema Moskvi. Odluka Kremlja je naišla na snažne kritike zapadnih zvaničnika.

14.48 Ukrajinska centralna banka očekuje da će žitni koridor biti zatvoren do kraja rata

Ukrajinska centralna banka saopštila je danas da očekuje da će Crnomorski žitni koridor ostati zatvoren do kraja rata Rusije protiv Ukrajine.

Zamenik guvernera Serhij Nikolajčuk rekao je da je najnovija osnovna ekonomska prognoza centralne banke sačinjena na osnovu očekivanja da će koridor, uspostavljen uz posredovanje UN, iz koga se Rusija povukla prošle sedmice, ostati zatvoren, preneo je Rojters.

On je rekao na konferenciji za novinare, nakon što je Ukrajina objavila prvo smanjenje kamatne stope od juna prošle godine, da će rute za alternativni izvoz preko centralne Evrope biti ključne za sektor ukrajinskog žita.

14.30 Putin: Ukrajinske snage pojačale vojne operacije,ali kontraofanziva zaustavljena

Oružane snage Ukrajine su pojačale vojne operacije i glavna dejstva su bila na zaporoškom pravcu, ali pokušaji ukrajinske kontraofanzive su zaustavljeni, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Što se tiče poslednjih dana, zaista potvrđujemo da su neprijateljstva intenzivirana. Na značajan način. Glavni sukobi su se odigrali na zapadu, glavni udari u pravcu Zaporožja", rekao je Putin novinarima na marginama samita Rusija-Afrika, prenela je agencija RIA Novosti.

Predsednik Rusije je napomenuo da je kontraofanziva velikih razmera počela 4. jula, a to potvrđuju i realna dejstva u zoni kontakta.

"O tome svedoči upotreba takozvanih strateških rezervi Oružanih snaga Ukrajine", dodao je Putin.

Svi pokušaji ukrajinske kontraofanzive su zaustavljeni, neprijatelj nije uspeo i odbačen je, naglasio je on.

Tanjug AP/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

14.21 Prigožin navodno primećen na marginama samita u Sankt Peterburgu

Osnivač ruske paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin navodno je primećen na marginama rusko-afričkog samita u Sankt Peterburgu, objavio je CNN.

On se, navodno, na marginama samita sastao sa jednim afričkim zvaničnikom, prenosi CNN, pozivajući se slike objavljene na društvenim mrežama.

13.26 Ukrajinski parlament prihvatio ostavku ministra kulture

Ukrajinski parlament prihvatio je danas ostavku ukrajinskog ministra kulture Oleksandra Tkačenka, saopštio je poslanik Jaroslav Železnjak.

On je napisao na aplikaciji za razmenu poruka Telegram, da parlament neće danas razmatrati imenovanje Tkačenkovog naslednika i da je malo verovatno da će to učiniti ove nedelje, preneo je Rojters.

Tkačenko je ponudio ostavku prošle sedmice, nakon što ga je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kritikovao zbog prekomerne potrošnje na kulturu u trenutku kada bi fokus trebalo da bude odbijanje ruskog napada.

13.11 FSB saopštio: Uhapšen Rus, ukrajinski agent, zbog pokušaja da digne u vazduh ruski brod

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) uhapsila je Rusa, ukrajinskog agenta, koji je pokušavao da digne u vazduh jedan od brodova Crnomorske flote i od njega oduzela dve improvizovane eksplozivne naprave, saopštila je pres služba FSB.

"Sprečen je pokušaj specijalnih službi Ukrajine da izvrše teroristički akt na jednom od brodova Crnomorske flote koji nosi visokoprecizno raketno oružje", navodi se u saopštenju.

Ističe se da su ruski operativci uhapsili pripadnika ruske mornarice koga je navodno regrutovala ukrajinska obaveštajna služba. 

On se sumnjiči da je ukrajinskoj strani prenosio informacije koje predstavljaju državnu tajnu, navodi se u saopštenju, prenele su RIA Novosti.

12.49 Rusija stavila na poternicu trećeg zvaničnika Međunarodnog krivičnog suda

Rusija je stavila na svoju poternicu trećeg zvaničnika Međunarodnog krivičnog suda (MKS) - sudiju Tomoko Akane iz Japana nakon što je taj sud optužio ruskog predsednika Vladimira Putina za ratne zločine u Ukrajini.

Sudija MKS Tomoko Akane iz Japana stavljena je na poternicu prema članu Krivičnog zakonika Rusije, prema internet bazi podataka ruskog ministarstva unutrašnjih poslova, ali se ne navodi njen navodni zločin, objavio je danas TASS.

MKS je u martu izdao naloge za hapšenje Putina i ruske komesarke za prava dece Marije Lvove-Belove, optužujući ih za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine dece iz Ukrajine u Rusiju.
  Rusija je priznala da je prebacila na hiljade dece iz Ukrajine, ali je saopštila da je to urađeno isključivo radi zaštite siročadi i napuštene dece u ratnoj zoni. 

Rusija je odgovorila na nalog MKS za hapšenje Putina tri dana kasnije otvaranjem krivičnih predmeta protiv tužioca tog suda Karima Kana i sudija koje su naredile hapšenje ruskog predsednika, uključujući Akane i Italijana Rozarija Salvatorea Aitala.

11.16 Kadirov: U zoni ratnih dejstava nalazi se više od 7.000 čečenskih boraca

Više od 7.000 čečenskih boraca nalazi se u zoni specijalne operacije, saopštio je danas predsednik Čečenije Ramzan Kadirov.

"Od početka specijalne operacije, više od 28.000 boraca je poslato iz Čečenske Republike u zonu borbenih dejstava, uključujući više od 13.000 dobrovoljaca. Trenutno je tamo više od 7.000 boraca", napisao je Kadirov na društvenoj mreži VKontakte, prenose Ria novosti.

profimedia

 

On je napomenuo da su čečenske jedinice uključene duž cele linije fronta.

11.01 Bajden naložio SAD da podele dokaze o ruskim ratnim zločinima sa sudom u Hagu

Američki predsednik Džo Bajden tajno je naredio SAD da počnu da prosleđuju dokaze o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini  Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu, objavio je danas Njujork tajms, pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Kako su naveli izvori bliski administraciji u Vašingtonu, takva odluka američkog predsednika ukazuje na ozbiljne promene u politici SAD, prenosi Ukrinform. 

Prethodno je Pentagon tvrdio da bi predaja dokaza MKS-u potencijalno mogla da izazove krivično gonjenje američke vojske.

Američke obaveštajne agencije prikupile su informacije, uključujući detalje o odluci ruskih zvaničnika da namerno udare na civilnu infrastrukturu u Ukrajini i nasilno deportuju hiljade ukrajinske dece sa okupirane teritorije, navodi se u izveštaju.

SAD su već podelile neke od dobijenih dokaza sa ukrajinskim tužiocima, odbijajući da dostave dokumente MKS-u.

Kako je ranije preneo Ukrinform, vlada Južne Afrike zvanično je podnela zahtev sudu za izdavanje naloga za hapšenje ruskog lidera Vladimira Putina u slučaju da stigne u zemlju.

Pretpretresno veće MKS je 17. marta izdalo nalog za hapšenje Vladimira Putina, zajedno sa njegovom komesarkom za prava deteta Marijom Lvovom-Belovom, zbog optužbi za nezakonitu deportaciju ukrajinske dece sa okupiranih teritorija u Rusiju.

10.45 Zelenski održao terenski sastanak Vrhovnog štaba u Dnjepru

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je danas u Dnjepar, gde je održao terenski sastanak Štaba vrhovnog komandanta na kojem je razgovarano o situaciji na linijama fronta.

"Radni dan smo započeli u Dnjepru. Terenski sastanak u zoni odgovornosti Grupe snaga Tavrija o situaciji na frontu, napretku u ofanzivnim i odbrambenim operacijama...Veliki fokus bio je na snabdevanju municijom naših trupa", objavio je Zelenski na Telegram kanalu, preneo je Ukrinform.

Prema rečima Zelenskog, komandant Vazduhoplovstva Nikolaj Oleščuk izvestio je o efikasnosti korišćenja postojećih sistema PVO i jačanju vazdušnog štita, uzimajući u obzir buduće isporuke.

09.11 Rusija: Tragovi eksploziva na drugom brodu koji je ulazio u ukrajinsku luku

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) identifikovala je još jedan strani brod koji je ranije mogao da bude korišćen za isporuku eksploziva u Ukrajinu. Brod za suvi teret "SMO RIVER" bio je na putu iz Turske za Rostov na Donu, saopštila je danas FSB.

Tragovi eksploziva, dinitrotoluena i TNT-a, pronađeni su 26. jula na brodu "SMO RIVER", na putu iz Turske za Rostov na Donu, a brod je prethodno uplovio u ukrajinsku luku, precizira se u saopštenju. Istraga je utvrdila da je u junu i julu brod dva puta pristajao u ukrajinsku luku Reni u Odeskoj oblasti.

09.08 Veršinjin: Gutereš potvrdio posvećenost ispunjavanju Memoranduma Rusije i UN

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je na sastanku u Rimu potvrdio posvećenost UN sprovođenju memoranduma sa Ruskom Federacijom o olakšavanju izvoza ruskih đubriva i poljoprivrednih proizvoda, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

Prema njegovim rečima, teme u vezi sa Crnomorskom inicijativom bile su u fokusu njegovog razgovora sa generalnim sekretarom UN na marginama samita o prehrambenim sistemima u Rimu.

"Za nas je važno da je generalni sekretar ponovo potvrdio posvećenost UN implementaciji Memoranduma Rusija-UN i izjavio da će nastaviti relevantne napore. Mi cenimo ove napore UN, ali istovremeno ponavljamo da su potrebni rezultati. Vodićemo se konkretnim rezultatima za naš poljoprivredni izvoz", rekao je Veršinjin na marginama sastanka o hrani, prenosi Ria novosti.

08.27 Zelenski: Ukrajina priprema korake za brzu reintegraciju Krima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajina priprema korake za brzu reintegraciju Krima u svoje državno tkivo.

Tanjug AP/Susan Walsh

 

"U avgustu ću održati nekoliko važnih sastanaka o pripremi međunarodnih događaja, uključujući i Krimsku platformu. Pripremamo i listu koraka za deokupaciju Krima. Sveobuhvatni koraci: bezbednosni, ekonomski i socijalni. Mi možemo brzo da reintegrišemo Krim u državno tkivo Ukrajine", rekao je Zelens u video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, "ruski okupatori" već sada treba da razmotre da je, dok je Krimski most još donekle operativan, "bolje da se vrate kući u Rusiju".

07.57 Raketni napad Rusije na lučku infrastrukturu u Odesi

Rusija je tokom noći granatirala lučku infrastrukturu u oblasti Odese, saopštio je ukrajinski guverner tog regiona. U ruskom raketnom napadu, ubijen je pripadnik obezbeđenja i oštećen kargo terminal. Luke u Odesi su postale redovne mete ruskih napada od povlačenja Moskve iz Crnomorskog sporazuma o žitu prošle nedelje.

Guverner Oleg Kiper napisao je na Telegramu da je mera napada bila lučka infrastruktura i da su Rusi ispalili projektile sa podmornice u Crnom moru.

"Oštećen je jedan od kargo terminala, uništena je zgrada obezbeđenja i dva automobila", naveo je Kiper.

07.30 U Budimpešti demonstracije za mir i protiv isporuka oružja Ukrajini

U Budimpešti su  održane demonstracije podrške mirnom rešenju sukoba u Ukrajini, a protiv zapadnih zemalja koje šalju oružje zvaničnom Kijevu. Demonstracije je u sredu organizovao građanski pokret Forum za mir, koalicija 10 političkih i društvenih organizacija koju je inicirala Mađarska zajednica za mir.

Demonstranti su se okupili na jednom od najprometnijih mesta u glavnom gradu Mađarske, na trgu Njugati, sa natpisima Želimo mir i Izlazak iz NATO, prenosi TASS. U dokumentu koji je pročitan okupljenima se predočava da je mir u Mađarskoj "ugrožen jer zapadni saveznici, u sprezi sa domaćim političkim i vojnim krugovima, žele da nateraju Mađarsku da uđe u rat na strani Ukrajine, protiv Rusije".

07.27 Zelenski potvrdio da je nekoliko puta probijena ukrajinska PVO

Nakon serije eksplozija širom Ukrajine, predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da su neki ruski projektili probili ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

"Bilo je nekoliko pogodaka", rekao je Zelenski u video snimku objavljenom na Telegram kanalu, ali bez drugih pojedinosti, prenosi TASS.

07.25 Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Ruske rakete gađale tri ukrajinska regiona

Rusija je gađala regione Kijev, Hmeljnicki i Kirovograd u drugom jučerašnjem raketnom udaru na Ukrajinu, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage. Sirene za vazdušne napade čule su se širom zemlje, ali još uvek nije poznato da li je bilo štete, preneo je Rojters. Vlasti u zapadnoj oblasti Hmeljnicki su potvrdile da je bilo eksplozija.

Tanjug/Iryna Rybakova via AP

 

"Verovatno je bilo i balističkih projektila, jer neprijatelj koristi različite vrste oružja", rekao je portparol vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat.

07.20 NATO jača nadzor nad Crnim morem i osuđuje izlazak Rusije iz sporazuma o žitu

NATO je juče saopštio da osuđuje izlazak Rusije iz sporazuma o bezbednom prolazu brodova sa ukrajinskim žitom crnomorskim rutama i najavio pojačan nadzor nad Crnim morem. Saopštenje je izdato nakon sastanka Saveta NATO - Ukrajina osnovanog ranije ovog meseca radi koordinacije saradnje Severnoatlantske alijanse i Ukrajine, prenosi Rojters.

"Saveznici i Ukrajina oštro su osudili odluku Rusije o povlačenju iz crnomorskog sporazuma o transportu ukrajinskih žitarica i namerne pokušaje Kremlja da se obustavi izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda od kojih zavise stotine miliona ljudi širom sveta. NATO i saveznici pojačavaju nadzor i izviđanje u regionu Crnog mora, uključujući pomorstvo, patrolne avione i bespilotne letelice", navodi se u saopštenju NATO.

07.17 Rogov: Počeo novi talas ukrajinske kontraofanzive na zaporoškom frontu

Lider proruskog pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov saopštio je juče da je na zaporoškom frontu počeo novi talas ukrajinske kontraofanzive.

"Neprijatelj je angažovao maksimalne snage kako bi probio rusku odbranu u pravcu regiona Orehovskij", napisao je Rogov na Telegramu.

06.55 Zelenski: Neću tolerisati korupciju ili izdaju u državnim poslovima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelensk izjavio je da neće tolerisati korupciju ili izdaju u državnim poslovima dok se Ukrajina bori da pronađe sredstva da se odbrani od, kako je naveo, ruskih osvajača. Zelenski je apele protiv korupcije izneo u svom noćnom video obraćanju u vreme kada su na videlo izašla dva značajna slučaja – hapšenje službenika za regrutaciju u vojsci optuženog za masovne pronevere i poslanika optuženog za saradnju sa Rusijom.

Komentari (0)

Evropa